No han tancat 13 escoles concertades a Barcelona: set s’han convertit en públiques i tres més s’han fusionat

La ciutat té avui 14 centres concertats menys que fa 8 anys


Què s’ha dit?

Que a Barcelona han tancat 13 escoles concertades en els darrers anys

Què en sabem?

Barcelona té avui 14 escoles concertades menys que fa 8 anys, però només 5 han tancat. 3 s’han fusionat amb altres centres i unes altres 7 han passat a formar part de la xarxa pública. En aquest període s’ha sumat un centre nou a l’oferta de concertades.

Eva Parera, candidata de Valents a l’alcaldia de Barcelona, va assegurar en el debat organitzat per RAC1 i La Vanguardia que “13 escoles concertades han tancat” a Barcelona i ho va atribuir a “l’aliança que tenen ara la Generalitat i l’Ajuntament” (minut 39:40). 

És ENGANYÓS. La ciutat compta amb 14, no 13, centres concertats menys des de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona, però només cinc d’ells han tancat. Set han passat a formar part de la xarxa d’escoles públiques, i tres més s’han fusionat amb altres centres de la ciutat. En aquests vuit anys, a més a més, ha obert les portes un centre concertat nou.

"Entre l’aliança que tenen ara a la Generalitat i l’Ajuntament, 13 escoles concertades han tancat"

Eva Parera, Valents

El departament de premsa de Valents ha explicat a Verificat que la candidata va treure la informació de dues notícies, una del Diari de l’Educació i una altra de El Periódico, que reflecteixen la quantitat d’escoles concertades que han tancat o han fet el salt a la xarxa pública en els darrers anys. De cap dels dos articles, però, es desprèn que 13 centres concertats hagin “tancat”. El seu equip de premsa afirma que Parera es referia a escoles concertades que “han deixat d’operar com a tal”.

Les dades publicades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya mostren com en els darrers vuit anys, des del curs 2015/2016 fins al 2022/2023, Barcelona ha reduït en 14 el nombre de centres concertats. La reducció més forta s’ha produït en els darrers dos anys, amb nou centres menys. El Consorci d’Educació preveu que l’any vinent l’oferta concertada es redueixi en tres centres més.

A nivell català, l’oferta d’escoles concertades s’ha reduït en 25 respecte del 2015/2016, 13 de les quals en els darrers dos cursos.

 

 

La major part dels centres no ha tancat

Ara bé, tot i que l’oferta concertada a Barcelona s’hagi reduït en 14 centres, això no vol dir que tots ells hagin tancat. De fet, una anàlisi centre a centre mostra com només cinc de les escoles han desaparegut completament. Són l’Escola Sant Vicenç de Paül (el curs 2017/18 va ser el darrer), les Escoles Griselda (2018/19 és el seu darrer curs), l’Escola Sant Joan Baptista (cessa l’activitat el 2020/2021), l’Escola Roig Tesàlia i el Col·legi Mary Ward (ambdues van tancar les portes en acabar el curs 2021/22). A finals del curs vigent tancarà un sisè centre, l’Escola Nostra Senyora del Carme.

 

 

A aquests tancaments s’hi sumen tres centres que han estat absorbits o s’han fusionat amb altres entitats. És el cas de la Fundació EIR el Niu, que es va unir amb l’Escola Fundació Estim en acabar el curs 2017/18; l’Escola d’Educació Infantil Carles Riba que es va integrar amb els Jesuïtes de Sant Gervasi el 2019; i l’Escola Cintra, que en acabar el curs 2021/22 va ser absorbida per l’Escola Sant Joan de Gràcia.

La resta (set per ara, nou a final de curs) de centres que han desaparegut del llistat de concertats han passat a formar part de la xarxa pública de la Generalitat. És el cas del Col·legi Immaculada Concepció (en acabar el curs 2019/20), les escoles Marillac, Sagrada Família, Sagrat Cor i Labouré (al final del 2020/21) i Escola Projecte (en acabar el curs 2021/22). A finals del curs vigent, dues escoles més, Sant Felip Neri i Mare de Déu de la Soledat, faran el salt de la concertada a la pública. Totes elles, excepte l’Escola Projecte, han canviat de nom amb el canvi de titularitat.

Cal mencionar aquí el cas de l’Escola per a Infants de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, que assegura la continuïtat de l’aprenentatge d’infants que per la seva situació de malaltia veuen interrompuda l’escolaritat durant un temps llarg. Fins al curs 2018/19 l’escola figura com un centre concertat perquè l’única mestra de què disposaven “estava a sou de l’hospital”, tal com ha explicat el seu departament de premsa a Verificat. En jubilar-se, la titular d’aquesta escola “ja va passar a ser una mestra del sistema públic” i, com a tal, el centre no figura en la llista de centres concertats.

En aquests vuit anys també ha obert les portes un nou centre concertat a Catalunya, el Centre d’Educació Especial les Girafes Blaves, que va estrenar el concert l’octubre del 2020.

Un decret del 2019 permet que la pública integri centres concertats

El 26 de juny del 2019, el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat (133 vots a favor i cap abstenció ni vot en contra) el Decret Llei 10/2019, que permet la integració de centres concertats a la xarxa pública. 

Des de l’aprovació del Decret, set centres concertats han passat a ser públics a Barcelona, tres han tancat i un ha estat absorbit. Aquestes xifres, unides als dos centres que passaran a ser públics l’any vinent i el que tancarà les portes, sumen un total de 14 centres concertats menys a la ciutat pel curs 2023/24 des de l’aprovació del Decret.