Els casos de miocarditis detectats després de les vacunes d’ARNm no estan relacionats amb els trombes

S’està estudiant un possible vincle entre casos de miocarditis i la vacunació amb Pfizer. Els coàguls de sang estan relacionats amb altres vacunes


Està circulant un vídeo per Internet en el qual una dona que s'autoidentifica com Jane Ruby alerta que les vacunes estan fent que adolescents desenvolupin cardiopaties, que a Israel s'han detectat 17.000 casos i que poden estar darrere de casos de trombosis. És ENGANYÓS. Tot i que sí s'han detectat casos de miocarditis després de la vacuna de Pfizer a Israel, als EUA i a d'altres països, i podria haver-hi un possible vincle amb la vacuna, només han estat 148 entre desembre 2020 i maig 2021 (en el cas d'Israel). Aquesta patologia no té res a veure amb els coàguls de sang que, de fet, estan relacionats amb vacunes d'un altre tipus i afecten un altre perfil de població vulnerable.

"Els CDC diuen que han estat només uns pocs casos, però són més que això: els informes d'Israel han determinat que s'han produït 17.000 casos, la qual cosa es tradueix en un cas per cada 25.000 vacunats amb Pfizer […] Aquests casos de miocarditis podrien ser l'origen dels coàguls de sang."

Diversos organismes internacionals, com els Centres de Control i Prevenció (CDC, en anglès) o l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA, en anglès) dels Estats Units, han confirmat l'aparició d'alguns esdeveniments de miocarditis —inflamació del cor produïda pel sistema immune com a resposta a una infecció per virus— en joves que han rebut alguna vacuna de ARNm, però de moment són puntuals i amb simptomatologia lleu. En aquests moments s'està duent a terme un seguiment per a descartar o no si l'origen és la vacuna.

En el cas d'Israel, en un comunicat emès pel mateix Govern s'afirma que s'han produït 148 casos de miocarditis després de més de 5 milions de vacunacions. Per tant, les xifres que dona Ruby estan molt allunyades de les oficials administrades per les autoritats israelianes. També han reconegut que tot i que veuen un “possible vincle” entre tots dos esdeveniments, encara s'està investigant si realment existeix.

Cap relació amb els coàguls de sang

El que no respon a cap evidència és l'afirmació que els casos de miocarditis podrien estar darrere dels coàguls de sang registrats des de fa uns mesos. En primer lloc, perquè mentre que les miocarditis han tingut lloc després de la injecció de vacunes de ARNm (com Pfizer o Moderna), l'assumpte dels coàguls està vinculat a les injeccions de vector viral (com AstraZeneca o Janssen).

En segon lloc, perquè es tracta d'esdeveniments que es desencadenen per raons diferents: “El tema de la trombosi és un problema de susceptibilitat individual i que està vinculat a determinants genètics de la persona que sofreix el problema, mentre que en els casos de miocarditis no tenim clar si hi ha una susceptibilitat genètica. En qualsevol cas, probablement es deu a un mecanisme d'autoimmunitat”, indica a Verificat Alberto García Lledó, portaveu de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). És a dir, que és el propi cos el que, davant l'atac d'un virus o la inoculació d'una vacuna, activa les defenses del sistema immunitari i ataca a les cèl·lules que considera perilloses. A vegades aquesta hiperestimulació porta al fet que també es vegin afectats alguns teixits del cos humà; en aquest cas, es produeix una inflamació del cor.

“En principi, no hauria d'haver-hi una relació entre els esdeveniments trombòtics associats a un tipus de vacunes i la possible associació de la miocarditis amb altres de diferents”, conclou l'expert.

“No és una sorpresa”

En tercer lloc, els casos de miocarditis s'han presentat en adolescents i joves adults homes, mentre que els de trombosis, en dones adultes: són diferents perfils de població vulnerable. “La miocarditis, més comuna en homes, és una malaltia molt freqüent en gent jove (de 18 a 25 anys) que es produeix com a resposta a infeccions virals, probablement desencadenada per un error del sistema immune que, en intentar eliminar el virus que ens ataca, forma anticossos que poden danyar el cor”, indica García Lledó. “Això es produeix de manera epidèmica en diversos períodes de l'any: a la tardor, quan hi ha més virus respiratoris; i a l'estiu, amb virus que causen diarrea”, afegeix.

Lledó explica que el fet que es registrin casos de miocarditis en el context d'una campanya de vacunació “no és una sorpresa ni una excepció”, ja que “molts estímuls del sistema immune per alguns virus podrien causar-lo. A més, s'han descrit casos de miocarditis i pericarditis després de la vacunació contra la verola, amb una clara associació, i menys clara després de la vacunació de la grip, el tètanus, el còlera, l'hepatitis B i el virus del papil·loma humà.”

A més, encara que s'han reportat dos casos amb desenllaç fatal, la immensa majoria són lleus. L'expert crida a la calma perquè “l'habitual és que el pacient es recuperi aviat i sense seqüeles”. Una altra cosa és que amb la miocarditis es vegi afectat també el pericardi (la capa protectora externa del cor). En aquests casos “el pacient té un dolor semblant a l'angina de pit, i en aquest cas, més fàcil de diagnosticar, tampoc sol tenir complicacions majors i es tracta amb antiinflamatoris” però “la major part de les vegades passa com una afecció asimptomàtica i, afortunadament, no sol deixar seqüela cap”, conclou.