L’independentisme no ha “importat” immigració il·legal, com afirma VOX

L’independentisme no ha “importat” immigració il·legal, com afirma VOX

El candidat de VOX a la presidència de la Generalitat, Ignacio Garriga, en una entrevista al programa Cafè d’idees de TVE Catalunya, ha acusat els partits independentistes de fomentar la immigració il·legal “per convertir-los en els nous catalans”. És FALS. A Catalunya la població estrangera ha augmentat en 60.000 persones en els darrers 10 anys, el Govern de la Generalitat no té competències per modificar la llei d’estrangeria i els immigrants que acaben d’arribar no tenen dret a vot.

"El separatisme ha importat aquesta immigració il·legal per convertir-los en els nous catalans"

Els partits independentistes governen a Catalunya des del 2012, quan Artur Mas i Oriol Junqueras van signar el pacte de governabilitat i la consulta sobre l’autodeterminació. L’evolució de la presència de població estrangera a Catalunya en el període 2005-2018 demostra que, després d’uns anys de creixement, el percentatge d’estrangers es va estabilitzar coincidint amb l’esclat de la crisi econòmica del 2008. En els anys posteriors, marcats per la recessió, va començar a baixar i no és fins al 2016 que, coincidint amb la millora de l’economia, va tornar a incrementar-se la població estrangera. 

En els últims deu anys, la població estrangera empadronada a Catalunya ha passat de 1.198.538 a 1.259.013, cosa que suposa un augment, en una dècada, de 60.475, segons les dades de l’Idescat. És a dir, un 5%.

De fet, en els pitjors anys de la crisi, el saldo migratori a Catalunya va arribar a ser negatiu.

En segon lloc, el “separatisme” català no té competències sobre la immigració irregular, ja que qui s’encarrega del “control d'entrada i sortida del territori nacional d'espanyols i estrangers; la prevenció, persecució i investigació de les xarxes d'immigració il·legal, i en general, el règim policial d'estrangeria, refugi i asil i immigració” és la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, depenent del Ministeri de l’Interior. També depèn del govern espanyol la regularització de treballadors immigrants. 

L'Estatut d'autonomia de Catalunya del 2006 incorpora, com a competències de la Generalitat, l'acollida i la integració de les persones estrangeres immigrades. D’aquí se’n deriva la Llei d'acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya. Aquesta legislatura, el Govern ha comptat amb una Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. En qualsevol cas, la Generalitat no té marge competencial per “importar immigració il·legal”, com afirma VOX, sinó per donar atenció a les persones que ja es troben en territori català.

Finalment, afirmar que els partits independentistes tenen interès en incrementar la proporció de persones estrangeres en el seu electorat no té sentit des del punt de vista electoral. Els estrangers amb permís de residència tenen dret a votar només a les eleccions muncipals (si són europeus o d’algun país amb conveni). A les eleccions autonòmiques o a les generals només hi tenen dret a vot les persones amb nacionalitat espanyola, un procés que generalment comporta portar més de 10 anys de residència.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona