És enganyós que el Govern no consulti els partits per decidir si ajornarà les eleccions, com diu Arrimadas

La taula de grups i subgrups parlamentaris, amb presència de Ciutadans, es reuneix periòdicament per tractar de les condicions dels comicis del 14 de febrer


En una entrevista a “El Matí de Catalunya Ràdio”, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha afirmat que el Govern no ha compartit amb la resta de partits quin serà el criteri tècnic que utilitzarà per decidir si ajornar les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer en cas que la pandèmia dificulti la convocatòria. És ENGANYÓS. El Govern i el Parlament han creat una taula de partits amb l’objectiu de protegir la legitimitat del procés electoral en el difícil context de la Covid-19 i, tot i que un dels seus principals objectius és, justament, objectivar al màxim els paràmetres que farien aconsellable un ajornament de les eleccions, encara no s'han fet públics.

"Portem moltes setmanes dient que hem d’asseure’ns totes les forces polítiques, que hem de parlar de quin seria el criteri tècnic sanitari per endarrerir-les, per poder-les celebrar, per arribar a un acord sobre una nova data… Jo crec que això és el que s’hauria de fer i no s’ha fet fins ara"

Inés Arrimadas, Ciutadans

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ha publicat el decret de convocatòria de les eleccions signat pel vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, després que el president del Parlament, Roger Torrent, comuniqués la dissolució automàtica de la cambra. Segons el decret, “es convoquen eleccions al Parlament de Catalunya, que tindran lloc el dia 14 de febrer de 2021”. 

El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), mecanisme de gestió d’emergències, té previstes diverses mesures i protocols per intentar evitar els contagis per SARS-CoV-2. Tot i això, com a màxim un mes abans de la celebració de les eleccions, és a dir, el 15 de gener, els partits actualment representats al Parlament de Catalunya es reuniran abans que el Govern decideixi o no ajornar les eleccions.

Ciutadans forma part de la taula de grups i subgrups parlamentaris en el marc de la qual s’aborden les qüestions relacionades amb la convocatòria electoral. El 4 de desembre es va reunir per primera vegada, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent, i el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i hi van participar representants del tots els grups i subgrups parlamentaris (Marina Bravo i Ignacio Martín Blanco, per part de Ciutadans), membres de la Mesa i responsables de diversos departaments. 


 

La segona reunió de la taula es va produir ahir mateix, 21 de desembre, i s’hi va arribar a una sèrie d’acords de cara a la celebració dels comicis. També es va decidir que la taula es tornarà a reunir l’11 de gener i el dia 15 ha quedat fixat com a data límit per decidir la possibilitat de mantenir la convocatòria dels comicis o ajornar-la, en funció de l’evolució de la pandèmia. 

El diputat de Ciutadans Martín Blanco confirmava la seva presència a la reunió mitjançant un tuit que contradiu les afirmacions d’Arrimadas d’aquest matí:


 

Després de la reunió de la taula, Bernat Solé, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència que assumeix la competència de processos electorals va explicar que les eleccions només s’ajornaran si hi ha una "activitat social molt restringida o un confinament total", sense donar-ne més detalls, i que "qualsevol decisió que es pugui prendre des del Govern serà consultada abans amb els grups parlamentaris".