Les vacunes de vector viral no et tornen transgènic ni modifiquen el teu genoma

Les vacunes de vector viral no et tornen transgènic ni modifiquen el teu genoma

Català | Castellano

Ens heu fet arribar un vídeo la protagonista del qual és una dona que s'identifica com Chinda Brandolino, i que es troba donant una xerrada enfront de la càmera i amb micròfon en mà. En ella, exposa alguns arguments en contra de la vacunació contra la covid-19, esmentant específicament les de vector viral (com la d'AstraZeneca o Janssen). En la seva opinió, aquestes injeccions “modifiquen el genoma”, fent que “aquesta persona vacunada sigui d'una persona transgènica, transhumana”. És FALS. Les vacunes de vector viral no són capaces de modificar el genoma d'una persona. 

"Quan vostès, amb una vacuna d'adenovirus, modifiquen el genoma, aquesta persona vacunada és una persona transgènica, transhumana"

Brandolino és una figura bastant coneguda dins el món de la desinformació a Llatinoamèrica. Va començar a fer-se rellevant a partir de 2018 a l'Argentina, quan va mostrar públicament el seu rebuig cap a l'avortament al Senat argentí. Amb l'arribada de la pandèmia, de l'avortament va passar a les vacunes, sobre les quals ha donat xerrades, conferències i discursos. En ells, afirma que el virus va ser creat en un laboratori, i que les vacunes són absolutament inútils, dues afirmacions que manquen de tota base científica, tal com hem explicat aquí i aquí. L'agència de verificació argentina Chequeado ha investigat la seva trajectòria com diseminadora de desinformació. 

Una persona transgènica?

En una de les seves últimes intervencions, Brandolino assegura que les vacunes d'adenovirus “modifiquen el genoma” i que, per tant, la gent que la rep es torna “transgènica, transvacunada”. 

La Reial Acadèmia Espanyola defineix transgènic o transgènica com a “dit d'un organisme viu, que ha estat modificat mitjançant l'addició de gens exògens per a aconseguir noves propietats”. És en això en el que ens podrien convertir les vacunes? No ho sembla: segons l'evidència científica, no és possible modificar el genoma d'una cèl·lula a partir de la introducció d'un fragment d'ADN del virus en el nucli de les cèl·lules humanes, bàsicament perquè aquest “no s'integra” en l'ADN cel·lular. Així ho confirmen els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) dels Estats Units. A Verificat ja ho vam desmentir fa temps.

Com funcionen realment aquestes vacunes? 

Les vacunes d'adenovirus, englobades dins el que es coneix com a vacunes de vector viral (perquè utilitzen com a vehicle o vector del material genètic un altre virus), contenen fragments d'ADN amb instruccions per a produir un antigen —substància que en introduir-se dins l'organisme indueix en aquest una resposta immunitària—. L'antigen de les vacunes de la covid-19 en qüestió és la famosa proteïna S, un element que ajudarà el sistema immune a identificar al SARS-CoV-2 si la persona vacunada es contagia en el futur. 

Per això, el més característic de les vacunes de vector viral respecte a altres tipus de vacuna, com les d'ARNm o les de subunitats proteiques, és la càpsula que conté el material genètic. Les de la covid-19 empren un adenovirus, un tipus de virus que, a diferència d'altres com el del VIH, no té la maquinària enzimàtica necessària per a integrar el seu ADN en les cèl·lules humanes. Per a més inri, els adenovirus emprats en la fabricació de les vacunes d'AstraZeneca i Janssen són creats a partir de línies cel·lulars que, segons l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, en anglès), són completament “no-integradores”. En altres paraules, no poden incorporar-se en el genoma de l'hoste. 

És a dir, que l'ADN del virus serveix com a manual d'instruccions perquè l'ARNm humà copiï la part en la qual es diu com fabricar la proteïna Spike. “Una vegada feta la peça de proteïna, la cèl·lula descompon les instruccions i es desfà d'elles”, explica la PAHO en aquest document.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona