Les vacunes contra la covid-19 no causen morts sobtades, a diferència del que afirma el documental viral “Died Suddenly”

No hi ha cap prova que les morts sobtades de les que parla el documental siguin per culpa de les vacunes


Des del passat 21 de novembre circula per Twitter, Instagram, TikTok, Facebook i la plataforma de vídeo Rumble un documental que assegura que les vacunes de la covid-19 estan relacionades amb casos de morts sobtades arreu del món. A Twitter, la plataforma on es va fer l’estrena mundial, ja acumula més de 41.400 m’agrades, 42.500 retuits i 1,8 milions de reproduccions.

El documental sugereix que les vacunes contra la covid-19 causen morts sobtades entre la població, cosa que és FALSA. No existeix cap evidència de la suposada relació entre les vacunes contra la covid-19 i les morts sobtades. Els casos de mort vinculats a la vacuna de la covid-19 són excepcionals. Els casos que més alarma van provocar són els resultants d’accidents cardiovasculars posteriors com la trombosi venosa només registrats en vacunes de vector viral com AstraZeneca o Janssen. Ambdós vials estan aprovats a Europa però pràcticamen han deixat d’administrar-se de forma generalitzada, mentre que als Estats Units, la primera no es va arribar a comercialitzar mai, i la segona s’administra en casos puntuals. Dels casos de morts sobtades sense explicació dels quals parla el documental, no n’hi ha cap prova, com ja hem explicat.

"Volieu un producte per matar a la gent […] Hem tingut exactament el que vau demanar"

Died Suddenly, un concepte que en espanyol s’ha popularitzat com “repentinitis”, és un documental de Stew Peters, conegut als Estats Units per un pòdcast  que ha difós desinformació sobre la covid-19 i, de fet, ja hem desmuntat. El documental, d’una hora i vuit minuts, aporta suposadament proves, casos i testimonis que suggereixen que nombroses persones han patit una “mort sobtada” després de vacunar-se contra la covid-19. Les proves, però, es basen en experiències personals i sense cap evidència científica o metodologia que recolzi una connexió entre vacunes i morts sobtades. Per exemple, es recullen els testimonis de quatre embalsamadors funeraris —un d’ells anònim— que afirmen que després de la covid-19 han notat “anomalies en la sang” en els cadàvers com “coàguls de sang llargs i fibrosos” però sense oferir una mostra significativa dels casos i al·ludint a la vacuna com a única causant. 

Si bé és cert que s’han detectat efectes secundaris després de la vacuna, aquests generalment són lleus o moderats com “mal de cap, fatiga i dolor al lloc de la punxada” que desapareixen en pocs dies

Les reaccions adverses greus, com la miocarditis, la pericarditis o reaccions al·lèrgiques greus, són poc freqüents i “no s’ha trobat defuncions relacionades amb les vacunes covid-19 basades en ARN missatger, que són les que s’utilitzen ara”, explica a Verificat Jaime Jesús Pérez, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i president de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV).

L’excepció de vacunes amb vector viral

Els casos de morts relacionats amb la vacuna són excepcionalment rars i, ara per ara, només relacionats amb les vacunes de vector viral (AstraZeneca i Janssen), que “empren una versió d’un virus lleu per a transmetre instruccions a les cèl·lules de l’organisme de manera segura i en forma de codi genètic” que permetin despertar una resposta immunitària contra el SARS-CoV-2, segons indica la pàgina web del Consell de la Unió Europea. A dia d’avui, s’administren generalment vacunes ARN missatger (ARNm), com les de Pfizer i Moderna, amb les quals no s’han detectat casos de trombosis

En alguns “casos molt rars” i “sobretot entre dones menors de 60 anys” sí que s’ha pogut trobar “una associació directa entre la vacuna i la defunció en afeccions de trombosis venosa profunda”, explica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Aquesta afecció es produeix quan es coagula la sang d’una vena profunda d’un membre o de la pelvis, que en el 50% dels casos pot provocar una obstrucció de les artèries pulmonars, coneguda com a embòlia pulmonar. En molt pocs casos, aquesta afecció vinculada a la vacuna de la covid-19 ha provocat la mort del pacient

No obstant això, la freqüència és baixa, ja que s’ha registrat un cas de trombosi profunda cada 100.000 dosis d’AstraZeneca administrades, i un cas cada 1.000.000 en el cas de Janssen. Les vacunes de vector viral “ja no s’estan utilitzant a Europa i els Estats Units des de fa un any”, indica Sarukhan, que afegeix que “és important notar que […] van salvar moltes vides en tot el món”.

”Durant el primer any de vacunació [del desembre del 2020 al desembre del 2021] s’ha estimat un total de 20 milions de morts evitades”, afirma Pérez, de la AEV. En el cas d’Espanya, en aquest mateix període, Pérez assenyala que es poden haver salvat al voltant de 451.000 vides. 

Les vacunes no causen infertilitat ni avortaments

El documental també afirma que la vacunació causa “atacs de cor” als fetus. És FALS. No hi ha proves que indiquin que les vacunes causin avortaments ni infertilitat i, “totes les vacunes de gèrmens inactivats […] són absolutament segures en l’embaràs”, explica a Verificat Antonio José Conejo Cervantes, pediatre i assessor extern del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP). 

“- Estàs dient que els nadons tenen atacs de cor a l'úter?

– Sí, la vacuna provoca un efecte inflamatori important.”

De fet, les persones embarassades “tenen més risc d’emmalaltir greument amb la covid-19, comparat amb aquelles que no ho estan”, explica el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, i, per aquesta raó, es recomana l’administració de la primera pauta de vacunació per protegir l’embaràs i el desenvolupament del nadó. 

Per tant, cap estudi ha detectat que les vacunes de la covid-19 aprovades a Europa i Estats Units afectin la fertilitat, redueixin les possibilitats de concepció o, tal com afirma el documental, hi hagi un perill “d’atac de cor” dels fetus.

european media and information fund