Les dades no apunten que la meitat de les persones que exerceixen la prostitució a Espanya siguin menors d’edat

Entre el 2016 i el 2020 hi havia un 3,3% de víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual menors d’edat, segons dades policials recopilades pel Ministeri de l’Interior.


Què s’ha dit?

Que el 54,5% de les dones que exerceixen la prostitució a Espanya son menors d’edat.

Què en sabem?

Parlar de dades de prostitució és complex, perquè les úniques xifres oficials són de víctimes de tràfic amb finalitat sexual. Segons les últimes dades, un 10,8% de les víctimes identificades de tràfic amb finalitat d’explotació sexual eren menors.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (666 90 83 53) per una informació publicada al diari ABC en què Rocío Mora, presidenta de l’Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda (APRAMP), afirma que el 54,4% de les dones que exerceixen la prostitució a Espanya són menors d’edat. És fals. Tot i que no hi ha dades oficials sobre prostitució a Espanya, les xifres que existeixen no apunten que això sigui així.

Un 10,8% (128) de les víctimes identificades de tràfic amb finalitat d’explotació sexual eren menors, segons les últimes dades de la Fiscalia, del període del 2013 al 2018. Només aquell any, el 2018, la Delegació del Govern d’Espanya per a la Violència de Gènere apuntava que hi havia 148 possibles víctimes menors, un 3,44% de totes les persones que presentaven signes de ser explotades. L’associació Metges pel Món assenyala fins i tot una xifra més baixa: un 0,25% de les 8.951 persones en situació de prostitució que van atendre el 2020 arreu del món eren menors. Aquestes dades no inclouen les persones que exerceixen de manera voluntària, però els experts coincideixen que serien una minoria.

“De las mujeres que en España ejercen la prostitución, el 54,4% son menores de edad, muchas veces niñas de 14 y 15 años”

Rocío Mora, presidenta de l’Associació per a la Prevenció, Reinserció i Atenció a la Dona Prostituïda (APRAMP)

Parlar de dades de prostitució és complex perquè no hi ha registres oficials de persones que l’exerceixen. Les úniques xifres oficials són de víctimes de tràfic amb finalitat sexual i es queden curtes per la dificultat d’investigar i denunciar aquest delicte, com va explicar a Verificat Carmen Meneses, investigadora i doctora en Antropologia Social, i també reitera l’estudi d’Antonio Ariño, La prostitució a la Comunitat Valenciana, una mirada sociològica.

El cas de la prostitució de menors passa el mateix. Per això, Mariona Llobet, professora de Dret Penal i Criminologia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona que ha investigat sobre aquest tema, assenyala a Verificat que “no existeix cap estudi rigorós que avali aquesta dada”, fent referència al 54% que apunta l’APRAMP. Coincideix amb Llobet el catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, Antonio Ariño, també expert en prostitució.

D’on surt la dada del 54%?

Ens hem posat en contacte amb l’APRAMP per preguntar quina és la font de la dada que va donar la seva presidenta, Rocío Mora, a l’entrevista al diari ABC, però en el moment de publicar aquest article no havíem rebut resposta. Tot i així, informes anteriors de l’associació reporten xifres similars basades en qüestionaris que fa la Unitat Mòbil de Rescat d’aquesta mateixa organització, encarregada d’identificar i intervenir in situ a persones en situació d’explotació sexual.

La dada del 54,4% que també s’ha difós a les xarxes és molt similar a la xifra que consta a l’informe A pie de calle. Actuaciones con menores víctimas de trata de l’APRAMP del 2014. Aquest recollia les xifres d’un qüestionari a 807 persones en situació de prostitució, en què 56 persones afirmaven ser menors en el moment de l’enquesta i 751 majors d’edat. De les que tenien més de 18 anys, 338 persones (52%) van contestar que “havien estat iniciades en l’explotació sexual sent menors”. Aquesta és la dada més semblant que hem trobat a la qual fa referència la presidenta d’APRAMP.

En l’actualització d’aquest informe del 2016 la xifra de dones que havien començat a exercir sent menors va augmentar: de les 805 persones entrevistades un 5,1% eren menors d’edat i de les majors un 61,9% havia començat a exercir sent menor (pàgina 80).

Per tant, aquesta xifra no fa referència a la proporció de persones menors d’edat que exerceixen la prostitució en el moment de l’informe, sinó que pregunta pel passat de les que l’exerceixen en aquell instant.

La Fiscalia parla d'un 10% i el Ministeri de l'Interior, d'un 3,3%

Més enllà de les dades de la policia, que queden recollides pel Ministeri de l’Interior, la Fiscalia General de l’Estat també registra el nombre de diligències de seguiment, és a dir d'investigacions policials que s’han obert per un possible delicte de tràfic amb finalitat d’explotació sexual).

Entre el 2016 i el 2020 es van detectar 30 víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual menors d’edat d’un total de 885 víctimes, és a dir un 3,3% eren menors, segons dades policials recopilades pel Ministeri de l’Interior. Les xifres de la Fiscalia són més elevades, però tampoc arriben a la meitat dels casos. Entre el 2013 i el 2018 es van identificar com a víctimes de tràfic 1.181 persones, de les quals 127 eren noies menors d’edat i un era un noi. Segons això, un 10,8% de les víctimes eren menors i, si ens fixem només en les noies, la dada puja al 12,28% del total de dones.

Altres fonts apunten a dades igual o més baixes. La Delegació del govern espanyol per a la Violència de Gènere assenyalava que el 2018 hi havia 148 menors d’edat que podien ser víctimes de tràfic, un 3,44% del total. Mentre que l’organització internacional Metges pel Món afirma que el 2020 a Espanya van atendre 8.951 persones en situació de prostitució, de les quals només 23 eren menors d’edat, és a dir, un 0,25% del total.

No hi ha dades oficials de persones que exerceixen la prostitució

Un estudi recent encapçalat per Antonio Ariño que analitza la prostitució a la Comunitat Valenciana i a Espanya parla precisament d’aquesta manca de dades. “L’existència de noies menors prostituïdes no para d’aparèixer en les entrevistes, tot i que sigui difícil, per no dir impossible, quantificar el seu número”, explica l’investigador a l’estudi. El mateix informe explica que la policia és conscient que cada vegada es capten més menors a través d’internet, però alhora reconeix les “enormes dificultats per intervenir si no existeixen denúncies”.

És per això que les xifres de la policia de menors víctimes de tràfic són molt baixes, però altres fonts que no treballen únicament amb les denúncies i investigacions policials, com la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere tampoc apunten que un 50% del total de persones que exerceixen la prostitució siguin menors.

Més enllà de les víctimes de tràfic, Mariona Llobet explica a Verificat que “tot i que hi puguin haver alguns casos en què les menors exerceixin voluntàriament, aquests no representen, ni de lluny, més de la meitat dels supòsits del total". És a dir, la suma de les que ho fan per voluntat pròpia i de les víctimes de tràfic no pujaria al 50% dels casos.

Una quarta part de les víctimes de tràfic a la UE són menors

Les xifres a nivell europeu tampoc quantifiquen en un 50% les víctimes menors d’edat. Segons el Tercer informe sobre el progrés en la lluita contra el tràfic d’éssers humans, del 2020, fet per la Comissió Europea, “els menors representen quasi una quarta part de totes les víctimes de la UE”. És a dir, un 25% del total de casos de víctimes de tràfic són menors. No obstant això, aquesta dada no fa referència a les víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual exclusivament. Dins d’aquest 25% de víctimes menors d’edat, el 60% han sigut objecte de tràfic amb finalitat d’explotació sexual i la gran majoria, el 78%, han sigut nenes. Per tant, segons aquest informe de la Comissió Europea, un 15% del total de tràfic d’éssers humans de la UE és de menors amb finalitat d’explotació sexual.