L’atur no es va reduir a la meitat durant el mandat de Trias, com afirma el candidat: la taxa es va reduir tres dècimes

L’atur no es va reduir a la meitat durant el mandat de Trias, com afirma el candidat: la taxa es va reduir tres dècimes

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Xavier Trias va afirmar que l'atur es va reduir a la meitat durant el seu mandat.

Què en sabem?

La caiguda de la taxa d'atur va ser només de tres dècimes: va passar del 14,1% al 13,8%.

El candidat de Trias per Barcelona a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, va afirmar al debat de RTVE que ell “va entrar a l'ajuntament amb 24% d'atur” i quan va marxar estava en un “12%” (minut 34:05).

És fals. El segon trimestre de 2011, el període previ a la investidura de Trias com a alcalde, la taxa d’atur a la ciutat era del 14,1% i quatre anys més tard, el segon trimestre de 2015 aquesta era del 13,8%. És a dir, durant el mandat de Xavier Trias al capdavant de l’Ajuntament la taxa d’atur es va reduir 3 dècimes i no 12 punts percentuals, com afirma ara el candidat. 

“Jo vaig entrar a l'ajuntament amb 24% d'atur, me'n vaig anar de l'ajuntament amb un 12%.”

Xavier Trias (Trias per Barcelona)

Xavier Trias va ser investit com a alcalde de la ciutat l’1 de juliol de 2011. La taxa d’atur en el període immediatament previ a la seva arribada a l’alcaldia, en el segon trimestre de 2011, va ser del 14,1%, és a dir, hi havia 119.100 aturats a la ciutat, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa de l’Institut Nacional d’Estadística. 

Quan va acabar el seu mandat, quatre anys més tard, la taxa d’atur era del 13,8%, és a dir, hi havia 11.200 parats menys. Per tant, la variació de la taxa d’atur és molt més petita que la que va afirmar el candidat en la seva intervenció: només es va reduir 3 dècimes. 

De fet, durant el mandat de Trias, la taxa d’atur va arribar al seu màxim des de principis de segle. No obstant això, sabem que les dades econòmiques no són atribuïbles exclusivament a la gestió municipal, ja que poden estar influïdes per dinàmiques i polítiques catalanes, estatals o europees. En aquest cas, el mandat de Trias va coincidir amb els anys de recessió econòmica posteriors a la crisi de 2008.


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona