La variant delta sí que s’allotja a la regió nasofaríngia i no només afecta els pulmons

La variant delta sí que s'allotja a la regió nasofaríngia i no només afecta els pulmons

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Un missatge difós per WhatsApp tracta la variant delta del SARS-CoV-2 com un nou virus, i assegura que aquest afecta directament els pulmons, sense allotjar-se a la regió nasofaríngia ni produir tos ni febre, símptomes tradicionals cuasats per la covid-19.

Què en sabem?

La variant Delta del coronavirus és el mateix SARS-CoV-2 amb unes mutacions en el seu codi genètic que el fan lleugerament diferent a la soca original, però no es tracta d'un virus nou. Aquesta variant no produeix símptomes molt diferents a la resta, i es segueix detectant amb tests PCR, amb el qual sí s'allotja a la cavitat nasofaríngia. En alguns casos, el virus arriba als pulmons, quelcom que ocorre més ràpidament amb la variant Delta que amb les anteriors.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp per un missatge que afirma que el “nou virus Covid Delta” no produeix “ni tos ni febre”. També insisteix en què el virus “no s'allotja a la regió nasofaríngia” perquè “afecta directament els pulmons”. És FALS. El SARS-CoV-2 continua causant febre i tos, i allotjant-se a la regió nasofaríngia, independentment de les mutacions que presenti.

"Amb el nou virus Covid Delta, no hi ha tos, ni febre. Aquesta soca no s'allotja a la regió nasofaríngia!! Ara afecta directament els pulmons"

El rumor s'ha compartit des de fa almenys quatre mesos i plataformes de verificació tant espanyoles com d'altres parts del món ja l'han desmentit. Per començar, la variant Delta no és un “nou virus Covid”, com apunta el missatge, sinó el mateix SARS-CoV-2 amb una sèrie de mutacions en el seu codi genètic que el converteixen en una variació una mica diferent del virus original. Els científics han detectat ja centenars de variants d'aquest patogen, però aquelles que, entre altres coses, presenten canvis significatius en la proteïna Spike o d'espícula entren dins la llista de les variants preocupants (VOC, en anglès), en posar-se en risc així l'efectivitat de les vacunes.

També són susceptibles d'entrar a la llista de les VOC aquelles que presenten una major transmissibilitat, o existeix un engreujament de la malaltia, tal i com assenyalen els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) dels Estats Units.

De moment, l'Organització Mundial de la Salut només ha detectat quatre VOC: alpha, beta, gamma i delta. Aquesta última, que va ser detectada per primera vegada el passat octubre de 2020, va camí de convertir-se en la variant predominant a tot el món. Va ser anomenada com a VOC al maig de 2021, però temps després els mitjans van començar a parlar de la delta plus, un subllinatge del qual els científics sospiten que és una mica més transmissible.

En qualsevol cas, cap variant, ni la delta, ni la delta plus, produeix símptomes molt diferents als d'altres variants, segons els CDC. Existeix una possibilitat, que els científics estan valorant actualment, que una subvariant de la delta amb presència creixent al Regne Unit produeixi un percentatge més alt de casos assimptomàtics. Però això no significa que tots els afectats ho siguin.

Sí afecta més ràpid els pulmons

El que sí que és cert és que la delta és una variant que, una vegada té lloc la infecció, “afecta més ràpid els pulmons”, tal com indica a Verificat Judit Villar, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses i responsable de la Unitat de Salut Internacional de l'Hospital del Mar de Barcelona. “Per això hi ha més gent que té pneumònia, o aquesta sol aparèixer abans”, conclou.

D'altra banda, tampoc han deixat d'allotjar-se a la regió nasofaríngia, com resa el missatge. Aquesta variant es continua detectant a partir d'una mostra a través del test PCR, cosa que significa que en infectar-nos s'adhereix a les parets de la cavitat nasofaríngia i infecta les nostres cèl·lules respiratòries, tal com assenyala aquest estudi publicat en la revista Cell. Després, en alguns casos, el virus arriba als pulmons, on pot causar una malaltia més greu, inclosa una pneumònia potencialment mortal.

Tenim un favor a demanar-te! Un petit favor per a una causa molt gran.

3 de cada 4 joves no té la formació crítica per navegar a Internet de forma crítica. Hi volem posar solució.

Per això hem llançat un crowdfunding per desenvolupar la plataforma digital Desfake, per compartir eines educatives amb el professorat d'educació secundària.

La bona notícia: l'Ajuntament de Barcelona duplicarà cada aportació a la nostra campanya que, a més a més, desgrava de l'IRPF. És a dir, que amb una petita ajuda de part teva pots fer una enorme diferència.

Però hi ha més: com a recompenses oferim cursos individuals, o per a AFAs, o fins i tot pots regalar 4 hores de taller a un col·legi a Catalunya.

T'hi sumes?

Tens tota la informació aquí


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.