La UE no forçarà un referèndum a Catalunya si l’independentisme guanya les eleccions generals

La UE no forçarà un referèndum a Catalunya si l’independentisme guanya les eleccions generals

Ens heu preguntat per una cadena de Whatsapp que afirma que la Unió Europea intervindrà per forçar la convocatòria d’un referèndum d’independència pactat i vinculant a Catalunya si l’independentisme obté un 50% dels vots a les eleccions generals a Catalunya.

Aquesta afirmació és falsa.

  • La Unió Europea no supervisarà ni “mesurarà”, com diu la cadena, les eleccions generals del 28 d’abril a Espanya.

Portaveus de la Comissió Europea a Barcelona han explicat a Verificat que “les institucions europees no interfereixen en els procediments electorals nacionals”. La Unió Europea té missions d’observació electoral que poden acudir si són convidades per les autoritats d’estats membres, però aquest no és el cas.

  • Sobre la possibilitat de forçar un referèndum a Catalunya en funció dels resultats electorals, la Comissió Europea ha tornat a insistir en que “és un afer intern que s’ha de resoldre d’acord amb l’ordre constitucional d’Espanya”.
  • L’article 1.2 de la Carta de les Nacions Unides citat al missatge diu el següent:

Fomentar entre les nacions relacions d’amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles, i prendre altres mesures adequades per a enfortir la pau universal”.

Per ser membre de Nacions Unides (ONU), s’ha d’aprovar la Carta, i els diferents organismes de l’ONU poden utilitzar el seu contingut per senyalar algun estat membre i activar sancions internacionals. Però segons explica a Verificat Carol Galais, investigadora del departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona, aquest article no obliga a cap estat a cap mesura concreta com convocar un referèndum.

 

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona