La senyal que diferencia Catalunya d’Espanya no existeix

La senyal que diferencia Catalunya d’Espanya no existeix

Hem detectat la circulació per Telegram d’aquesta fotografia d’una suposada senyal que diferencia Catalunya d’Espanya enmig d’una autopista, acompanyada d’un text amb un error ortogràfic (vent, enlloc de ben).

Aquesta imatge va ser utilitzada amb uns retocs diferents però amb la senyal modificada en els mateixos termes en la portada del llibre ¿Per què volem un Estat propi?, publicat per primera vegada el febrer de 2012 per Pagès Editors i coordinat per Roger Torres. Segons mencionen els crèdits de la foto de portada del llibre, es tracta d’una “composició fotogràfica fictícia”.


Aquesta mateixa imatge ha estat manipulada en altres ocasions, per exemple, per suposadament distingir la Bretanya i França (imatge número 22 d’aquesta seqüència) o la Cabília i Algèria.

Hem vist senyals d’aquest tipus a la regió flamenca de Bèlgica, en una autopista amb la mateixa numeració de les vies, un tamany de cartells equivalent i amb fanals iguals.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona