La relació entre els canvis de temps i el dolor articular: seguim sense resposta més d’un segle després

La relació entre els canvis de temps i el dolor articular: seguim sense resposta més d’un segle després

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Que els canvis de temps provoquen dolors articulars.

Què en sabem?

Els estudis disponibles avui dia no han pogut confirmar o desmentir aquesta relació, tot i que porta estudiant-se més de 100 anys. Els treballs disponibles presenten diversos problemes metodològics i, a més, el dolor és una experiència subjectiva, fet que en dificulta la mesura.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp si hi ha evidència científica que els canvis de temps “afecten les articulacions o les parts del cos que ens fan mal”, una creença molt estesa globalment. Diversos estudis científics han intentat documentar aquesta relació en nombrosos països des del 1879, però per ara no l’han pogut confirmar ni desmentir: la majoria de treballs s’han dut a terme amb una mostra reduïda de persones i durant un temps limitat, tenen errades metodològiques o estan esbiaixats, i els resultats entre ells han estat molt dispars.

La dificultat per a mesurar aquesta relació s’explica principalment per la subjectivitat en la mesura del dolor i per la diversitat en el seu origen, ja que existeixen més de 100 malalties diferents vinculades a ossos, articulacions i l’aparell locomotor en general.

Percepció i recerca

Al voltant del 70% dels pacients amb dolors articulars i/o crònics asseguren que els canvis de temps els empitjoren els símptomes (1, 2), i algunes enquestes disparen les xifres fins al 87%. L’estadística té continuïtat a les consultes de reumatologia, on les situacions en què els pacients asseguren que tenen més dolor quan canvia el temps són “molt freqüents”, segons afirma a Verificat Montserrat Romera, metgessa i membre de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER).

La possible relació entre dolor i canvis meteorològics es porta investigant en l’àmbit científic des de finals del segle XIX, tot i que fa ja 2.500 anys Hipòcrates va assenyalar que calia fer recerca al respecte. Avui dia “els estudis existents sobre l’associació entre temps i dolor encara no proporcionen evidència concloent per a confirmar o desmentir aquesta relació”, segons la revisió més actual al respecte, publicada a la revista Pain el 2020.

Altres revisions i metaanàlisis centrades en patologies concretes, com aquesta del 2011 en pacients amb artritis reumatoide —una de les malalties més comunes en reumatologia—, aquesta altra —una tesi doctoral— del 2017 en persones amb artrosi —caracteritzada per la destrucció del cartílag—, o aquesta en afectats de fibromiàlgia, tampoc han pogut donar resposta a la qüestió. 

Deficiències metodològiques i subjectivitat

 La recerca duta a terme fins al moment sobre la possible relació entre dolor i meteorologia conté diverses limitacions que n’impossibiliten una anàlisi rigorosa, segons va concloure la revisió del 2020. El treball va trobar que el gruix de l’evidència publicada consistia d’estudis amb pocs participants que recollien dades durant poc temps, i que les variables meteorològiques no es recollien a la ubicació real dels participants, sinó a la població on vivien. Si la persona es desplaçava a una altra localitat o país, aquest desplaçament no es tenia en compte. 

L’equip també va reportar que les metodologies emprades per cada estudi diferien molt les unes de les altres i presentaven biaixos importants —la majoria d’ells es basen en enquestes o en la pròpia percepció dels voluntaris—. A tot això cal sumar que “el dolor és una cosa molt subjectiva”, afegeix l’experta de la SER. “Fer estudis en aquest sentit és molt difícil”, raó per la qual tots ells acaben concloent que “necessitem més evidència”, es lamenta Romera.

Per posar-hi solució, els autors de la revisió han desenvolupat una aplicació mòbil que, a més de demanar per la percepció de dolor de la persona participant, recull la realitat meteorològica de la seva ubicació i demana pel seu estil de vida. En un primer seguiment de més de 2.600 pacients van trobar una “relació modesta entre dolor i humitat relativa, pressió i velocitat del vent”, però el treball tampoc va poder confirmar cap relació causal.

Desconeixement en les causes

I, en cas que realment hi hagi relació, hi ha causes biològiques que expliquin perquè els canvis de temps canvien la percepció del dolor? “Encara són desconegudes [...], però hi ha algunes hipòtesis”, apunta a Verificat Anna Beukenhorst, doctora en Epidemiologia Digital i Ciència de Dades de la Universitat de Harvard, autora principal de la revisió.

En el seu treball d’anàlisi hi destaca el biaix de confirmació, el qual vam explicar aquí, el com afecten els canvis en la pressió atmosfèrica a les articulacions, el líquid articular i els nervis, i els canvis en els patrons de son, l’absorció de vitamina D i activitat física derivats del canvi de les estacions. Però de nou, no hi ha un consens científic al respecte.

Existeixi o no, la relació afecta la qualitat de vida

“Hi ha més de 100 malalties reumàtiques, raó per la qual investigar-les totes és molt difícil”, indica Montserrat Romera, de la SER. En aquest context de desconeixement, un treball publicat el 2021 a BMC Rheumatology va preguntar a pacients amb fibromiàlgia si pensaven que els canvis de temps afectaven el seu nivell de dolor i van mesurar la seva qualitat de vida. Els resultats van ser significativament pitjors pels qui van respondre que sí. És a dir que l’autosuggestió també podria jugar un paper en aquesta suposada relació.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.


projecte finançat per Emifund

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona