La imatge de l’abraçada entre Pere Aragonès i Felip VI és un fotomuntatge que reemplaça Rufián pel monarca

La imatge de l'abraçada entre Pere Aragonès i Felip VI és un fotomuntatge que reemplaça Rufián pel monarca

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Una piulada viral mostra una imatge de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya i coordinador nacional d'Esquerra Republicana (ERC), rebent una abraçada del rei d'Espanya Felip VI.

Què en sabem?

Es tracta d'un muntatge realitzat a partir de la imatge original, en què realment apareix Pere Aragonès amb Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats. La fotografia va ser feta pel fotògraf Ferran Nadeu durant la nit electoral de les eleccions generals del 10N.

Ens pregunteu per una publicació viral a Twitter que mostra una imatge de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya i coordinador nacional d'Esquerra Republicana (ERC), rebent una abraçada del rei d'Espanya Felip VI. "Aquesta foto ha de córrer sense parar fins a les eleccions", afirma la captura. Aquesta fotografia també s'ha viralitzat altres vegades tant a Twitter, on va ser compartida el febrer de 2022, com a Facebook.

És falsa. Es tracta d'un muntatge realitzat a partir de la imatge original, on es pot veure que, realment, és una fotografia de Pere Aragonès i Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats. La imatge va ser presa pel fotògraf Ferran Nadeu per El Periódico de Catalunya durant la nit electoral de les eleccions generals del 10 de novembre del 2019.

La fotografia original és d'Aragonès i Rufián

A través d'una cerca inversa de la imatge a Google, Verificat ha localitzat una notícia d'El Periódico de Catalunya on es pot comprovar que la imatge original és una fotografia de Pere Aragonès i Gabriel Rufián feta pel fotògraf Ferran Nadeu durant la nit de les eleccions generals del 10 de novembre del 2019. Així ho ha confirmat a Verificat Ferran Nadeu, l'autor de la imatge.

"Si, es tracta d’un muntatge. La fotografia original és meva [...]. La vaig fer la nit electoral del 10N on va celebrar la nit electoral Esquerra, a l’estació del Nord si no recordo malament, cobrint la informació per El Periódico de Catalunya", ha respost Nadeu a Verificat.

Verificat també ha contactat amb l'equip de premsa de Pere Aragonès i el gabinet de planificació i coordinació de la Casa Reial, però en el moment de publicar aquesta verificació encara no havíem obtingut una resposta.

ERC va compartir imatges del moment

Esquerra Republicana va compartir a les seves xarxes socials i a la seva pàgina web imatges similars a l'original durant la nit electoral del 10 de novembre en què es pot comprovar que, efectivament, els que apareixen al muntatge són realment Aragonès i Rufián.

Les persones presents a l'escenari, l'attrezzo electoral i la roba que porten tant l'actual president de la Generalitat com el portaveu republicà al Congrés coincideixen amb el que apareix al muntatge, com es pot veure tant en un fil publicat a Twitter i un vídeo compartit a Facebook per la formació independentista com a la seva pròpia pàgina web.

Bàsicament, al muntatge s'ha col·locat una fotografia de la cara de Felip VI sobre el rostre de Rufián. De fet, si es fa zoom sobre la imatge, es pot observar que sobresurt una part del cap de Rufián i que la fotografia del rei ha estat mal retallada.


Verificat & Newtral

Aquest article és fruit de la col·laboració entre
Verificat i Newtral.
Pots llegir la versió en castellà aquí.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona