La Guàrdia Urbana té previst augmentar la seva plantilla en 450 efectius aquest mandat, i no pas en “1.000 agents” com diu Colau

La Guàrdia Urbana té previst augmentar la seva plantilla en 450 efectius aquest mandat, i no pas en "1.000 agents" com diu Colau

Què s’ha dit?

Que la Guàrdia Urbana guanyarà 1.000 agents durant el mandat 2019-2023

Què en sabem?

En total, l'Ajuntament de Barcelona té previst convocar al voltant de 1.000 places noves però també es jubilaran uns 500 agents locals

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar en una entrevista a Els Matins de TV3 que "només en aquest mandat" la Guàrdia Urbana haurà "augmentat" en "1.000 agents" (al minut 6:55).

És ENGANYÓS. A l'actual legislatura, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha incorporat 812 agents i ha obert una última convocatòria de 241 places més, però això no significa que la plantilla de la policia local s'incrementi en la mateixa proporció perquè durant aquest temps també hi ha hagut jubilacions. En total, el nombre d'agents haurà augmentat en 449 respecte del 2019, d'acord amb les previsions publicades pel mateix consistori.

"Només en aquest mandat haurem augmentat 1.000 agents de la Guàrdia Urbana"

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

El departament de premsa de la regidoria de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona respon a Verificat que la màxima representant del govern municipal es referia a "convocar més de 1.000 places", un compromís recollit al pacte de govern signat entre Barcelona en Comú i el PSC després de les eleccions municipals del 2019 (pàgina 21). Tot i això, Ada Colau no s'ha referit al nombre de places convocades en les seves declaracions als Matins de TV3, sinó a l'augment del nombre d'agents de la Guàrdia Urbana.

Barcelona ha incorporat 812 agents i ha convocat 241 places més

La plantilla de la Guàrdia Urbana ha incorporat 812 agents des de l'inici de l'actual legislatura després de les eleccions municipals del 26 de maig del 2019 i l'Ajuntament de Barcelona ha obert una darrera convocatòria per incorporar 241 efectius més abans del final del mandat, d'acord amb les notes de premsa publicades pel consistori i segons confirma a Verificat el departament de premsa de la regidoria de Seguretat i Prevenció.

La policia local va incorporar 138 agents el 20 de juny del 2019, 199 l'1 d'agost del 2020, 237 el 14 d'octubre del 2021 i 238 el 16 de setembre del 2022. A més, el consistori de la capital catalana va aprovar el 14 de febrer de 2022 una convocatòria amb 241 places noves per "cobrir les necessitats de personal que tindrà el cos durant els anys 2022 i 2023".

És a dir, l'Ajuntament haurà incorporat previsiblement 1.053 agents a la policia local a final de mandat, segons les incorporacions que s'han realitzat fins ara i sempre que es cobreixin totes les places convocades a la darrera convocatòria. Tot i això, no tots els aspirants "aproven el curs de l'escola de policia", de manera que el nombre final d'agents incorporats pot ser inferior al nombre de places convocades, segons explica el gabinet de premsa de la regidoria. "Igualment, les places que no es cobreixen no es perden perquè se sumen a convocatòries posteriors", afegeixen des del consistori.

La Guàrdia Urbana haurà augmentat en 449 efectius, no pas en 1.000

Tot i això, la plantilla de la policia local de Barcelona no haurà augmentat en 1.000 agents al final de l'actual mandat. El 2023, any en què acaba la legislatura, la Guàrdia Urbana tindrà 449 efectius més que el 2019, quan es van celebrar les darreres eleccions municipals, segons les dades i les previsions publicades pel mateix Ajuntament de Barcelona en una nota de premsa el 14 de febrer del 2022.

El 2023, el consistori preveu comptar amb 3.533 agents, mentre que el 2019 la plantilla estava formada per 3.084 policies. L'increment final del nombre d'agents de la Guàrdia Urbana és inferior al nombre d'incorporacions totals perquè des del 2019 fins al 2022 s'han jubilat prop de 500 agents, segons assenyala el gabinet de la regidoria.


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!


Verificat & Newtral

Aquest article és fruit de la col·laboració entre
Verificat i Newtral.
Pots llegir la versió en castellà aquí.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona