La Generalitat i les editorials neguen haver publicat en un llibre escolar un mapa que mostra Catalunya i Espanya com a Estats diferents

L’oficina de premsa del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori assegura que el mapa no ha estat realitzat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el gabinet de premsa del Departament d’Educació explica que la conselleria no elabora llibres de text


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat una foto que mostra un mapa amb el logotip del Departament d’Educació de la Generalitat on apareixen Espanya i Catalunya com a “països de la península Ibèrica” diferents.

Què en sabem?

La Generalitat assegura que el mapa no ha estat realitzat per l’Institut Cartogràfic de Catalunya i explica que el Departament d’Educació no elabora llibres de text. A més, totes les editorials contactades per Verificat afirmen que no han publicat aquest mapa ni consta als seus arxius. Tot i això, no hem localitzat ni identificat l’origen del mapa.

Ens pregunteu per un missatge compartit a Twitter que afirma que el govern català ha aprovat "un llibre que ensenya als nens de primària que a la península Ibèrica hi ha quatre països: Espanya, Portugal, Catalunya i Andorra". Aquesta imatge apareix a Internet des d'almenys 2010, i tant el Departament d'Educació com les editorials consultades neguen la inclusió d’aquest mapa a cap llibre de text.

El tuit fa referència a un mapa que suposadament ha estat publicat a un llibre d'educació primària on apareixen Espanya, Portugal, Catalunya i Andorra com a "països de la península Ibèrica" diferenciats. A més, al mapa, que cita com a font l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICGC), apareix el logotip del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. No és la primera vegada que aquesta imatge es viralitza, sinó que és un tema recurrent, que ja va aparèixer el novembre del 2020 i el març del 2019. La publicació més antiga que hem trobat, de fet, és una entrada en un blog del 2010. Què en sabem?

L'oficina de premsa del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori assegura que el mapa no ha estat realitzat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el gabinet de premsa del Departament d'Educació explica que la conselleria no elabora llibres de text. A més, les set editorials contactades per Verificat afirmen que no han publicat aquest mapa, que no consta als seus arxius i que tampoc en coneixen l'origen. Tot i això, Verificat no ha aconseguit localitzar ni identificar l'origen del mapa.

La Generalitat assegura que el mapa no és seu

L'oficina de premsa del Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, del qual depèn l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), assegura a Verificat que el mapa "no és de producció de l'ICGC".

Alhora, l'oficina de premsa del Departament d'Educació respon a Verificat que "el Departament no publica llibres de text". També explica que "qui tria els llibres són els equips de docents i els propis centres, que trien els materials que considerin més adequats per a impartir les matèries establertes en els currículums".

En aquest sentit, el Departament d'Educació afegeix que "alguns fan servir llibres de text, però no només hi ha aquests materials, n’hi ha d’altres com materials elaborats pels propis docents, o compartits en xarxes de docents".

Les editorials neguen que ho hagin publicat

Les editorials i grups que elaboren llibres de text escolars contactats per Verificat (Vicens Vives, Edebé, Cruïlla, Casals, Enciclopèdia Catalana, Baula i Edelvives, Anaya i la seva editorial Barcanova) asseguren que no han publicat aquest mapa, que no consta als seus arxius i que tampoc en coneixen l'origen.

El departament de premsa del Grup Edebé, que edita llibres per a diferents etapes escolars (des d'Infantil fins a Batxillerat i Formació Professional en llengua castellana i catalana), afirma que "aquesta imatge fa mesos que circula per la xarxa", però desconeix "on ha estat publicada" i assegura que "no consta" als seus materials. "Hem tirat d'arxius i no hem trobat aquest mapa en cap llibre d'Editorial Cruïlla ni al nostre banc de recursos", assenyala per la seva banda l'Editorial Cruïlla.

Xavier Carrasco, cap de publicacions escolars del Grup Enciclopèdia Catalana, assegura que "ni des del segell educatiu Text [creat pel Grup Enciclopèdia Catalana el 1991 per la creació i publicació de materials didàctics], ni en cap obra del Grup Enciclopèdia" han publicat aquest mapa.

Carrasco apunta que van voler saber d'on sortia i els "va ser impossible trobar-lo enlloc". Van consultar els seus "col·laboradors i assessors del ram, membres alguns de la Societat Catalana de Geografia i de l'Institut Cartogràfic, i cap en va saber donar raó".

Contactats per Verificat, Vicens Vives, el Grup Edelvives i la seva editorial Baula i el Grup Anaya i la seva editorial catalana Barcanova també confirmen que el mapa no ha estat publicat a cap dels seus llibres de text. Tot i això, Verificat no ha aconseguit localitzar ni identificar l'origen del mapa.

Hem contactat amb Santillana i amb l'Editorial Teide, però a l'hora de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

El Departament ja no revisa els llibres de text

A més, Xavier Carrasco, del Grup Enciclopèdia, apunta que "fa temps que sí que es feia una revisió dels projectes educatius o llibres de text, abans de publicar-los, per part del Departament d'Educació, que els homologava o hi feia observacions", però que "ja fa força anys que no es fa aquesta revisió". Carrasco també explica que no els consta que hi hagi llibres de text que es publiquin amb el segell o el logotip del Departament d'Educació: "No tindria cap sentit, aquesta pràctica aniria contra la lliure competència".

Elisabet Curt, editora dels materials de secundària i batxillerat de llengua catalana de l'editorial Casals, també afirma que les editorials ja no han de "seguir el procotol de presentar els llibres al Departament d'Educació, cosa que sí que s'havia fet fa anys".

Curt declara que no té coneixement del mapa ni sap d'on ha pogut sortir i assenyala que "no hi ha cap llibre de l'editorial Casals que es publiqui amb el segell o el logo del Departament d'Educació". "La veritat és que no conec tot el material publicat a Casals, però, en tot cas, sí que puc donar fe que aquest mapa no apareix en cap dels nostres llibres actuals", sosté.