La cafeïna i la teïna són la mateixa molècula extreta de plantes diferents 

La diferència rau en la quantitat de cafeïna, teïna, guaranina o mateïna present a les begudes


Què s’ha dit?

Diversos vídeos qüestionen si la cafeïna i la teïna són la mateixa molècula, i si el te és una beguda alternativa més saludable que el cafè. 

Què en sabem?

La cafeïna i la teïna són la mateixa molècula i, tot i que el seu contingut a begudes com el te o el cafè és diferent, el consum d’aquesta molècula no causa efectes perjudicials en la salut dels adults, sempre que no se superin les dosis recomanades.

Diverses cerques a YouTube i a TikTok de “cafeïna vs. teïna” mostren desenes de vídeos que es pregunten si ambdues molècules són en realitat la mateixa i quina és la quantitat diària recomanada. Altres vídeos parlen de la mateïna i de la guaranina, compostos suposadament propis del mate i la guaranà. En realitat, però, cafeïna, teïna, guaranina i mateïna són la mateixa molècula. La diferència entre les begudes no és tant la substància que conté com la quantitat en què es troba, així com la resta de components amb què està barrejada, que influeixen sobre la seva absorció.

Les recomanacions actuals de consum de cafeïna apunten que fins a 400 mil·ligrams diaris —l’equivalent a cinc tasses de cafè— no són perjudicials per a la salut. A més, els estudis afirmen que per a la majoria de les persones en edat adulta el consum d’aquesta substància no suposa cap efecte nociu, sempre i quan es dugui a terme de forma controlada.

Què és la cafeïna?

Avui en dia, la cafeïna forma part de la vida quotidiana de milions de persones arreu del món i és consumida entre totes les edats i estrats socioeconòmics. El cafè és la seva principal forma de consum. Un químic alemany va aïllar la cafeïna per primera vegada entre el 1819 i el 1821, mentre que la teïna no va ser aïllada fins al 1827, i no va ser fins anys més tard que es va reconèixer que es tractava de la mateixa substància.    

Ara sabem que, a més d’estar present al cafè i al te, també podem trobar aquesta substància a més de 60 espècies de plantes i en diverses begudes com el mate o la xocolata. També es coneixen els seus efectes, i és que en ser una substància estimulant, és capaç d’augmentar l’activitat cerebral, provocant sensació de vigília, així com la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la freqüència respiratòria. Igualment presenta propietats diürètiques.

Cada planta, el seu nom

La cafeïna, la teïna, la guaranina i la mateïna són la mateixa molècula, però, tot i això, aquestes reben diversos noms segons la planta de la qual s’extreuen. En ser la mateixa molècula, els efectes sobre la salut dels consumidors dependran de la proporció d’aquesta substància als productes ingerits.

“La cafeïna és una molècula que s’absorbeix molt bé a l’organisme i molt ràpid, en 15 o 30 minuts ja es poden detectar els efectes. No s’acumula i entre 3 i 6 hores [després d’ingerir-la] s’ha eliminat totalment de l’organisme”, afirma a Verificat Montserrat Riu, professora de Nutrició i Bromatologia a la Universitat de Barcelona (UB). Alguns components del menjar, com la fibra, poden alentir aquesta absorció, així que depenent amb què combinem la ingesta de cafeïna, aquesta tindrà un efecte més o menys ràpid al nostre organisme

Evidentment, l’efecte també variarà depenent de la proporció de cafeïna present al producte que ingerim. Mentre una tassa de te negre conté uns 50 mil·ligrams de cafeïna, una tassa de cafè expresso en conté aproximadament uns 80. “Al te hi ha entre un 2% i un 5% de cafeïna en extracte sec i al cafè n’hi ha menys, però el que passa és que en una infusió s’utilitza menys quantitat de vegetal i, per tant, hi ha més cafeïna en un cafè que en un te” apunta l’experta. A més, cal remarcar que, al contrari del que moltes persones pensen, el cafè descafeïnat conté cafeïna, tot i que en molt baixa proporció.

Alguns productes com les begudes energètiques, que contenen quantitats elevades de cafeïna —una beguda energètica de 500 ml equival a dues tasses de cafè expresso de 60 ml—, també estan barrejats amb altres components com el sucre o la taurina, entre altres, i les autoritats adverteixen dels possibles riscos que pot comportar el seu consum excessiu, com alteracions de la son o del comportament.

Consum recomanat

Es calcula que avui en dia el 80% de la població adulta mundial consumeix entre 200 i 300 mil·ligrams de cafeïna al dia, sent el cafè la principal forma de consum d’aquesta molècula.

Les recomanacions actuals apunten que uns 400 mil·ligrams de cafeïna repartits al llarg del dia no suposen cap perjudici per la majoria de les persones en edat adulta. Per tant, les pautes actuals indiquen que el consum de fins a cinc tasses de cafè al dia no representa cap perjudici per a la salut. En tot cas, cal destacar que aquesta recomanació disminueix la dosi recomanada a 200 mil·ligrams al dia quan el consum es fa en una única presa de cafeïna. 

Malgrat que un consum de 400 mil·ligrams de cafeïna al dia no suposa cap perjudici per a la majoria dels adults, cal tenir en compte que hi ha algunes condicions, com els problemes cardiovasculars, ansietat o embaràs, on el consum d’aquesta molècula està contraindicat.

european media and information fund