Janssen

Janssen

Català | Castellano

La farmacèutica belga Janssen, pertanyent a la multinacional estatunidenca Johnson & Johnson, ha desenvolupat una vacuna de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir un virus diferent al SARS-CoV-2, per entrar dins una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

Com la majoria de grups farmacèutics, Janssen va anunciar el març de 2020 l'inici dels seus assajos clínics i va donar a conèixer els resultats el 29 de gener de 2021. Uns 43.783 voluntaris de vuit països situats en tres continents diferents van formar part de la fase III de l'assaig clínic. 

El principal atractiu de la vacuna Janssen és que és la primera dissenyada per administrar-se en una sola dosi, que aconsegueix una eficàcia del 85%, segons els primers assajos clínics. 

Més de 30 països han autoritzat el seu ús, inclosos els membres de la Unió Europea, que començaran a rebre les primeres dosis en la segona meitat d'abril, segons va avançar la companyia. L'OMS també l'ha avalat.

Igual que la majoria de vacunes, les seves reaccions més freqüents són mal de cap, fatiga, dolor en la zona de la injecció, febre, nàusees i esgarrifances, entre altres. Els efectes secundaris poc comuns (els pot patir una de cada 100 persones) són tremolor, sudoració excessiva, esternuts, mal de coll, dolor d'esquena i dolor en les extremitats, entre altres. Urticària i reacció al·lèrgica en la pell i el teixit subcutani estan catalogats com a efectes secundaris rars, tot i que d'acord amb les dades disponibles a finals de març, encara es desconeix si pot provocar una reacció al·lèrgica severa.

La vacuna de Janssen pot ser conservada fins a dos anys a -20 °C i aguanta un màxim de tres mesos a entre 2 °C i 8 °C.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona