AstraZeneca/Oxford

Explicació del funcionament i característiques de la vacuna


L'empresa farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford han fabricat una vacuna de vector viral. Aquest mètode se serveix d'un vector, és a dir un virus diferent al SARS-CoV-2, per a entrar en una cèl·lula i infectar-la. D'aquesta manera, utilitza el funcionament cel·lular per a aprendre a produir la proteïna Spike, present en aquest coronavirus, i generar anticossos.

A l'abril de 2020 va ser anunciat l'acord aconseguit entre totes dues parts per a desenvolupar una fórmula i els primers resultats van ser publicats el 23 de novembre. El 22 de març de 2021 es van presentar dades actualitzades sobre la seva eficàcia. En total, 32.449 persones dels Estats Units, el Perú, l'Argentina, Colòmbia i Xile van participar en la fase III de l'assaig, que va aconseguir un 79% d'efectivitat

Les persones vacunades amb AstraZeneca han de rebre dues dosis administrades en un espai de temps d'entre quatre i 12 setmanes. Actualment, més de 80 països estan immunitzant als seus ciutadans amb aquesta vacuna, la qual cosa la converteix en la més aplicada a nivell mundial.

Com la majoria de fórmules, els efectes secundaris molt freqüents (que afecten més del 10% dels vacunats) són cansament, malestar general, dolor en la zona de la burxada, mal de cap, dolor muscular, febre i nàusees. Les reaccions comunes (una de cada 10 persones) sofreixen inflamació o enrogiment del lloc de la injecció, febre superior als 38 °C, vòmits i diarrea. Les conseqüències infreqüents són somnolència, pèrdua de l'apetit, inflamació dels ganglis limfàtics, sudoració excessiva i picor o granellada en la pell.

Una vintena de països de la Unió Europea van suspendre temporalment a principis de març el seu programa de vacunació amb aquest producte després de ser notificats diversos casos de trombosis (formació de coàguls de sang a l'interior d'un vas sanguini) de persones que van rebre aquesta vacuna. L'agència reguladora europea EMA va confirmar que la fórmula no està vinculada a un major risc de sofrir trombosi, per la qual cosa una dotzena de països van reprendre la vacunació a partir del 18 de març. 

La vacuna de AstraZeneca es conserva fins a sis mesos entre 2 °C i 8 °C.

L'empresa de biotecnologia i medicaments Serum Institute of l'Índia, especialitzada a fabricar vacunes, va aconseguir un acord amb AstraZeneca per a comercialitzar la seva fórmula a l'Índia sota el nom Covishield exactament en les mateixes condicions que en la resta de països.