Immunitzar la població contra la covid-19 no la fa més vulnerable a la grip

Es tracta de malalties diferents, causades per virus diferents


Ens heu fet arribar un vídeo a través de WhatsApp que assegura que la proteïna Spike, en la qual es basen les vacunes i que es troba a la superfície del SARS-CoV-2, té la capacitat d'agreujar la malaltia de la grip, la qual cosa provocarà en els mesos de tardor i hivern “una gran mortalitat”. I dona xifres: segons ella, moriran entre el “20 i 30% dels vacunats”. És FALS. No hi ha evidència científica que la vacunació contra la covid-19 influeixi d'alguna manera en el desenvolupament de quadres més greus de grip. Es tracta de malalties diferents, causades per virus diferents i la presència o absència de la proteïna S en el cos no influeix en el desenvolupament de grip.

"Un dels problemes que produeix aquest tipus de proteïna (S) és que, quan hi hagi una epidèmia gripal, a la tardor o hivern, la malaltia serà més greu i hi haurà una gran mortalitat. Em temo que, a l'hivern o tardor, quan es produeixi una cosa similar o pitjor, moriran el 20% o 30% dels vacunats"

La protagonista del vídeo, que s'identifica com Maria José Martínez Albarracín i que diu haver estat membre de ‘Metges per la veritat’, una organització que nega que actualment existeixi una pandèmia a Espanya, detalla durant tota l'entrevista els suposats efectes a llarg termini de la vacuna i afirma que és capaç d'agreujar altres malalties comunes com la grip.

Totes les vacunes aprovades fins avui estan dissenyades per ensenyar al sistema immune a detectar la proteïna S, situada en la superfície del coronavirus perquè, en cas d'infecció, el cos sàpiga combatre-la. És a dir, quan ens injecten una vacuna de la covid-19, es genera una resposta contra aquesta proteïna. Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, explica a Verificat que “no hi ha cap relació, a nivell de resposta immune, entre la covid-19 i la grip. Són virus completament diferents i no s'observa immunitat creuada —aquella que es genera després que algú hagi estat exposat en el passat a un patogen similar i gràcies a la qual cosa es genera una certa protecció davant virus similars—”. Per tant, segueix, el fet d'estar vacunats contra la covid-19 “no millorarà ni empitjorarà la nostra resposta a una infecció pel virus de la grip”.

Tot i que tant el virus de la grip com el de la covid-19 presenten en nombroses ocasions una simptomatologia similar (febre, tos seca, mal de coll), són malalties causades per virus diferents: la grip la causa el virus de la influença, i la malaltia que causa és respiratòria, mentre que la covid-19 es produeix pel SARS-CoV-2, un coronavirus identificat per primera vegada el 2019, i dona lloc a una malaltia d'origen infecciós que, tot i que en la majoria dels casos afecta a les vies respiratòries, “també té la capacitat potencial d'infectar nombrosos òrgans i de generar una gran diversitat clínica de manifestacions”, tal com s’indica en aquest document publicat per l'Institut de Salut Carles III (Madrid).

Menys preparats per a la grip

Altra cosa és que puguin augmentar les hospitalitzacions a causa d'un augment de casos de totes dues malalties, fet que no descarten els científics: “A diferència d’allò que va succeir aquest hivern, pot ser que aquesta tardor tinguem una doble càrrega d'hospitalitzacions degudes a covid (en persones no vacunades o parcialment vacunades) i grip, si les mesures no farmacèutiques (ús de mascaretes, ventilació en interiors, distància social) es relaxen massa”, assenyala Sarukhan.

Les mesures per frenar els contagis per coronavirus també han repercutit en un descens de casos de grip, la qual cosa ha provocat “una certa pèrdua d'immunitat cap a ells”, en paraules Sarukhan, qui posa d'exemple el virus respiratori sincitial, el microbi més comú que causa infeccions en els pulmons i les vies respiratòries de bebès i nens, els casos dels quals han augmentat notablement en la població infantil al llarg de les últimes setmanes.

Les vacunes no agreugen altres malalties

Més enllà de la grip, “no existeix cap raó per la qual la vacunació contra la covid pogués agreujar altres malalties o infeccions”, assenyala Sarukhan. Però tampoc seria forassenyat: en l'àmbit científic s'està parlant d'un fenomen anomenat antigenic imprinting o original antigenic sense, o el que en català es coneix com a ‘pecat original antigènic’, que a vegades fa que, quan el sistema immunològic s'enfronta a un patogen similar (però no idèntic) a un altre enfront del qual ja ha desenvolupat anticossos, domina el tipus de resposta que es va desenvolupar en la primera trobada.

Això pot ser bo (la famosa immunitat creuada) si els anticossos anteriors són efectius contra aquest nou patogen, però no té per què ocórrer sempre, i és el que es coneix com el pecat original antigènic: “Existiria la possibilitat que les futures vacunes contra la covid-19 poguessin ser menys eficaces enfront d'altres variants en persones que ja van desenvolupar una resposta immune contra la variant original del SARS-CoV-2. No obstant això, no hi ha de moment cap evidència (ni en el laboratori ni en el terreny) que això esdevingui un problema”, conclou la immunòloga.