Les vacunes no poden alterar la forma de les cèl·lules sanguínies

Tampoc contenen nanopartícules a part de les bosses lipídiques dins les quals viatja l’ARN missatger en alguns tipus de vials


Una entrada publicada a Telegraph, una espècie de blog creat per Telegram en el qual qualsevol persona pot crear un post de manera anònima, comparteix les imatges d'unes suposades mostres de sang vistes al microscopi per assegurar que “les cèl·lules sanguínies [de persones vacunades] van canviar dràsticament en els dies següents” a rebre la injecció, i que “innombrables nano partícules estranyes apareixen a la sang poc després de la injecció”. És FALS. Les vacunes no tenen la capacitat d'alterar la forma de les cèl·lules sanguínies i tampoc contenen nanopartícules a part de les bosses lipídiques dins les quals viatja l'ARN missatger en alguns tipus de vials.

"Les cèl·lules sanguínies van canviar dràsticament en els dies següents [a la injecció de la vacuna]. […] Innombrables nano partícules estranyes (taques blanques) apareixen a la sang poc després de la injecció. El teu cos MAI podrà desintoxicarse d'això i eventualment aquestes nano partícules entraran dins cada cèl·lula del teu cos"

El missatge ve acompanyat de quatre fotografies, tres de les quals suposadament corresponen a sang de persones que han estat vacunades contra la covid-19, i una quarta en la qual se suposa que la persona no ha rebut la injecció encara, analitzada amb un microscopi per tractar d'il·lustrar com afecta la injecció a les cèl·lules sanguínies.

“Les imatges semblen manipulades, no són equivalents a les que analitzem en el laboratori”, comenta a Verificat Anna Merino, consultora sènior de la Unitat d'Hematologia del Laboratori CORE, un centre d'anàlisi que forma part de l'Hospital Clínic de Barcelona.

A una de les fotografies, les cèl·lules de la sang suposadament analitzada presenten protuberàncies i taques. A l'entrada de blog s'indica que “van canviar dràsticament en els dies següents” a la vacunació, però en realitat es tracta de “sang que porta una estona a temperatura ambient”, fora de la nevera, segons interpreta la doctora. “Una vacuna no pot alterar la forma” dels glòbuls vermells, afegeix. El llibre Pregrau d'Hematologia [pàgina 44], tampoc inclou les vacunes com a causa de cap dels possibles canvis en la forma de les cèl·lules sanguínies que s’hi descriuen. Aquestes alteracions són resultat, en la seva major part, de malalties, com per exemple diversos tipus d'anèmia.

Nanopartícules

Sobre les suposades nanopartícules que esmenta el text, la doctora reitera que la imatge que les il·lustra al voltant dels glòbuls ha estat manipulada: “És tan exagerat que, en l'hipotètic cas que el que diuen fos veritat, mai es veurien (les nanopartícules) en aquesta quantitat”.

Per comparar amb una situació realista, la doctora ha esmentat les infeccions, en les quals els gèrmens que les causen es reprodueixen amb velocitat en el nostre interior: “Per veure un germen a la sang has de tenir una sèpsia [una resposta extrema del cos a causa d'una infecció amb una mortalitat situada al voltant del 30%]”, assenyala. És a dir, que ni tan sols en contextos en els quals es presenta una infecció molt estesa i potencialment mortal (casos molt extrems) es veuria aquesta quantitat de partícules en sang.

Un altre aspecte de l'anàlisi que fa sospitar és la presència de tan poques cèl·lules sanguínies: “No pots posar una foto on es vegin 7 o 8 hematies [glòbuls vermells] per a fer una valoració”, insisteix l'experta, atès que en el cos hi ha milions d'aquestes cèl·lules. El correcte és utilitzar “diverses fotos, i en cadascuna d'elles tenir mil hematies” per valorar adequadament l'abast d'una patologia.

Càpsules lipídiques per protegir l’ARNm

Com ja hem explicat en una verificació anterior, les úniques vacunes aprovades que contenen nanopartícules són les de Pfizer i Moderna, que són del tipus d'ARN missatger. Aquestes injeccions contenen la part del codi genètic del virus, molt fràgil per definició, que codifica la proteïna espícula (o proteïna S). Per protegir-lo durant el seu viatge fins la cèl·lula, l’ARNm s’embolcalla dins una càpsula lipídica (una ‘boleta’ de greix), que constitueix l'única nanopartícula present en les vacunes, i que, una vegada dins la cèl·lula, es fusiona amb la membrana cel·lular i allibera el seu contingut, com detalla Lluís Montoliu, biotècnic del Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC), en el seu blog.

Altres agències expertes en desinformació de la International Fact-Checking Network com AFP Factual ja han desmentit aquest missatge.