Està circulant per WhatsApp un article que afirma que “la gent que ha rebut dues dosis d'una vacuna contra la covid-19 té una probabilitat de 885,7% major de morir a causa de la variant delta que la gent no vacunada”. És una dada ENGANYOSA. Primer, en realitat seria del 862,5%, però en qualsevol cas el text no està tenint en compte quina és la probabilitat de morir en grups d'edat vacunats, els quals són també els grups d'edat més avançada, en comparació amb els que no, que és en la seva immensa majoria gent jove.
"Aquestes dades, publicades pel Servei de Salut Pública d'Anglaterra, ens mostren que la gent que ha rebut dues dosis d'una vacuna contra la covid-19 té una probabilitat de 885,7% major de morir a causa de la variant Delta que la gent no vacunada"
En l'enllaç que ens heu fet arribar, es destaquen una sèrie de xifres que apareixen publicades prèviament en el Servei de Salut Pública anglès (taula 4), i de les quals s'extreu que, dels 53.822 casos confirmats d'infecció per covid amb la variant delta (més contagiosa que les altres, però no necessàriament més mortal) en no vacunats, 44 van morir. “Això representa el 0,07% dels casos confirmats en les persones que no estan vacunades”, assenyala el document. En realitat, seria un 0,08%, si es duu a terme l'operació matemàtica correctament.
Immediatament després fa la mateixa relació, però amb gent vacunada amb pauta completa: “Dels 7.235 casos confirmats d'infecció per la variant delta de la covid-19, [...] 50 han mort. Això representa un 0,69% de casos confirmats en gent que ha estat vacunada per complet”. Així, conclou que “la gent que ha rebut dues dosis d'una vacuna contra la covid-19 té un 885,7% més probabilitat de morir a causa de la variant delta que aquells no vacunats”. Aquesta asseveració és imprecisa i enganyosa: en dividir 0,69 per 0,08 i multiplicar per 100, i el resultat és 862,5%.
Els morts superaven els 50 anys
Tot i que la relació és certa si es comparen tots dos percentatges, el text ignora elements tan determinants com l'edat dels vacunats: “Efectivament, el percentatge de morts per la variant delta entre les persones vacunades és major que el percentatge de morts en persones no vacunades”, indica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.
No obstant això, la immunòloga recorda que “es va donar prioritat en la vacunació a les persones més fràgils de salut (persones grans i amb comorbilitats)”. Per tant, segueix, “les persones completament vacunades al Regne Unit inclouen aquelles poblacions més vulnerables”. L'experta recorda també que les 50 morts en persones vacunades van ocórrer en persones majors de 50 anys.
A data de 7 de juliol de 2021 està vacunada amb pauta completa el 50% de la població del Regne Unit. Això significa que encara queda l'altra meitat de la població sense vacunar, aproximadament la meitat més jove, que al seu torn és també la que té un risc menor de morir per covid o alguna de les seves variants.
Un altre aspecte que cal tenir clar, conclou la immunòloga, és que “per simple probabilitat, quantes més persones vacunades hi hagi en una població, més s'espera que la majoria d'infeccions i morts ocorrin en el grup de persones vacunades, comparat amb les no vacunades”, perquè cap vacuna és eficaç al 100%.
Els vials funcionen contra la variant delta
Del document britànic també es poden extreure conclusions com que les vacunes també són eficients sobre la variant detectada per primera vegada a l'Índia: “Si un es fixa en les altres xifres de la taula —infeccions, hospitalitzacions o vigilància intensiva—, és obvi que les vacunes estan funcionant molt bé contra la variant delta”, analitza la immunòloga.
Per exemple, al Regne Unit gairebé 9 (88%) de cada 10 infeccions van ocórrer en persones no vacunades, i “només el 5% de persones vacunades va acabar en vigilància intensiva (contra el 23% en persones no vacunades)”, conclou.
Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona