Els diputats sí que tenen indemnitzacions quan acaben el seu mandat, tot i que Alícia Romero diu que no

Els diputats tenen dret a una indemnització en deixar el seu càrrec i almenys 112 l’han cobrada els últims anys


Què s’ha dit?

Alícia Romero assegura que els diputats catalans no tenen dret a atur i no tenen indemnitzacions quan abandonen el càrrec.

Què en sabem?

Els diputats poden demanar una prestació per cessament de l’activitat amb l’objectiu de facilitar la seva reinserció a la vida laboral quan deixen de ser parlamentaris i que és incompatible amb qualsevol altra retribució de caràcter públic o privat.

La diputada i portaveu del PSC al Parlament de Catalunya, Alícia Romero, va afirmar en una entrevista al programa Aquí Parlem de TVE Catalunya (al minut 4:18) que els diputats catalans no tenen dret a atur i no tenen indemnitzacions quan abandonen el càrrec.

És ENGANYÓS. Si bé és cert que, com assegura Romero, els diputats “no tenen dret a la prestació per desocupació”, sí que existeix “un règim d'indemnitzacions” amb l'objectiu de “facilitar la reinserció dels parlamentaris a la vida laboral una vegada deixen de ser-ho”.

Així consta en aquest document oficial del mateix Parlament. Amb la finalització de les darreres tres legislatures catalanes, un centenar de diputats que no van renovar el seu mandat han percebut la prestació per cessament de l'activitat.

“Nosaltres [els diputats] quan acabem el nostre mandat, no tenim dret a l'atur, no tenim indemnitzacions”

Alícia Romero, PSC

Una prestació per cessament de l'activitat

La Mesa del Parlament de Catalunya va aprovar el 30 de juny del 2015 les Normes sobre la previsió social dels membres del Parlament. El text recorda que, al seu moment, la Comissió de Govern Interior havia aprovat "un sistema d'indemnitzacions per fi de legislatura o fi individual del mandat parlamentari, que permetés un cert suport econòmic en el moment del canvi d'activitat". Amb aquesta finalitat, el 2015 es va establir una indemnització per cessament.

L'article 5 d'aquestes Normes (a la pàgina 3) recull que “els diputats que causin baixa per causes diferents de la defunció i que no renovin mandat en la constitució de la legislatura següent, i aquells que causin baixa per qualsevol motiu durant la legislatura, tenen dret a una prestació econòmica proporcional als anys de permanència i a l'assignació percebuda a la Cambra”. Aquesta prestació és incompatible “amb qualsevol retribució de caràcter públic i qualsevol retribució salarial de caràcter privat”.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa del PSC per saber a què es referia Alícia Romero en les seves declaracions, però en el moment de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Com es calcula la indemnització pels diputats?

L'import de la prestació, prossegueix el document, varia en funció del nombre de legislatures en què els diputats (que han de sol·licitar la prestació) hagin exercit i equival a un percentatge de “l'assignació mensual corresponent dels membres del Parlament, multiplicat pel nombre d'anys (o fraccions mesos)”:

  • Una legislatura: el 25%
  • Dues legislatures: el 50%
  • Tres legislatures: el 75%
  • Quatre o més legislatures: el 100%

106 diputats en finalitzar la legislatura i 750.000 euros

Després de la finalització de les tres darreres legislatures, 106 diputats han percebut la prestació per cessament de l'activitat, que ha representat un total de 748.108,82 euros.

La legislatura amb més diputats i amb més despesa va ser la desena (del desembre del 2012 a l'agost del 2015): inicialment van sol·licitar la prestació un total de 55 exdiputats i es va reconèixer el seu dret a 49 (les denegades tenen a veure amb les “condicions legals sobre incompatibilitats”). L'import va assolir els 395.449,64 euros.

En el darrer canvi de legislatura* després de la dissolució del Parlament el 2020, arran de la inhabilitació del president Torra i de la convocatòria d'eleccions per al 14 de febrer del 2021, 33 exdiputats van presentar la sol·licitud (es va reconèixer el dret a tots ells). Van ser 159.302,37 euros.

* El document parla dels diputats que van causar baixa en finalitzar la 12a legislatura i que no van renovar el mandat a la 14a (i no la 13a) perquè el ple del Parlament va acordar que la primera legislatura sigui la iniciada el 1932 i, en conseqüència, que l'actual passi a anomenar-se “catorzena legislatura”.

Sis casos més de diputats que van sol·licitar la indemnització

D'altra banda, el Parlament també va notificar que sis diputats que van causar baixa durant la 12a legislatura (del gener del 2018 al desembre del 2020) havien sol·licitat la prestació. Aquests no s'inclouen al gràfic ni al recompte anterior perquè no corresponen a la fi d'una legislatura.

Es tracta d'Elisenda Alemany, Oriol Junqueras, Eduard Pujol, Raül Romeva, Marta Rovira i Jordi Sánchez. De fet, en aquell moment, diversos mitjans de comunicació van subratllar l'acord de la Mesa que va concedir la prestació a Junqueras i Sánchez, que en aquell moment estaven en presó preventiva (Ara, 324.cat i RTVE Notícies).

Diversitat de partits al ‘top 5’

Els cinc diputats que han percebut una prestació per cessament d'activitat més alta en els darrers anys han estat els següents:

A continuació, es mostra una llista amb tots els diputats que van percebre la prestació per cessament de l'activitat després de la finalització d'una legislatura i que no en van renovar el mandat.