El salari mitjà de Barcelona és de 32.000 euros i no de 18.000, com va afirmar Maragall

El salari mitjà de Barcelona és de 32.000 euros i no de 18.000, com va afirmar Maragall

ERC

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Que el salari mitjà de Barcelona és de 18.000 euros anuals

Què en sabem?

El salari mitjà de les persones residents a Barcelona és de 32.324 euros bruts anuals

Ernest Maragall, candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’alcaldia de Barcelona, va afirmar en l’acte que va organitzar la seva formació l’1 de maig que “el salari mitjà avui és de 18.000 euros l'any” a Barcelona.

És fals. El sou mitjà dels residents de Barcelona és de 32.324 euros bruts anuals, d’acord amb el darrer informe de l’Oficina Municipal de Dades, del 2021. És un 80% més del que va afirmar Maragall.

“El salari mitjà avui [a Barcelona] és de 18.000 euros l'any”

Ernest Maragall, ERC

El gabinet de premsa d’Ernest Maragall ha explicat a Verificat que el candidat republicà “va expressar malament la seva idea”, ja que volia dir que aquests 18.000 euros són “el 60% del salari mitjà”, llindar que “la Carta Social Europea indica que hauria de ser el Salari Mínim”. 

Maragall va fer aquestes declaracions en el marc de la seva proposta d’establir un salari mínim municipal de 1.500 euros mensuals, és a dir, 18.000 anuals (en 12 pagues), a través d’una negociació amb el Govern espanyol.

La Carta Social Europea és un tractat firmat a partir de 1961 pels estats membres del Consell d’Europa, una institució formada després de la Segona Guerra Mundial que és independent de la Unió Europea. La Carta busca garantir el dret a l’habitatge, a la salut, a l’educació i a un “salari just”, entre d’altres. La Comissió encarregada d’interpretar-la considera que “perquè un salari es consideri just [...] el salari mínim del mercat laboral no pot ser menor al 60% del salari mitjà net nacional” (pàgina 74). 

No hem trobat dades publicades sobre el salari mitjà net de Barcelona, però els 18.000 euros als quals fa referència Maragall corresponen al 60% de 30.000, uns 2.300 euros per sota del salari mitjà brut de la ciutat.

32.324 euros bruts, el salari mitjà a Barcelona

El salari mitjà de les persones residents a Barcelona era de 32.324 euros bruts el 2021, d’acord amb l’Oficina Municipal de Dades. Així i tot, els homes van guanyar de mitjana 6.164 euros més que les dones, una diferència del 21%. També hi ha grans diferències entre districtes: el salari mitjà de Sarrià-Sant Gervasi, de 51.600 euros, duplica el de Ciutat Vella, de 23.300. 


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona