El premi Nobel Tasuku Honjo no ha dit que el coronavirus no és natural

El premi Nobel Tasuku Honjo no ha dit que el coronavirus no és natural

Ens heu fet arribar per WhatsApp una imatge amb un text que assegura que el premi Nobel de Fisiologia o Medicina del 2018, Tasuku Honjo, ha assegurat que el coronavirus no és natural. És FALS. El missatge prové d’un compte fake de Twitter i ell mateix ho va desmentir en un comunicat.

“El Premi Nobel de Medicina o Fisiologia Dr. Tasuku Honjo ha causat sensació avui als mitjans en dir que el coronavirus no és natural”

El missatge, a més, recollia unes suposades declaracions d’Honjo que ell mai va arribar a fer: “No és natural. Està fabricat i el virus és completament artificial. He estat treballant durant 4 anys al laboratori de Wuhan a la Xina. [...] Puc dir amb el 100% de confiança que el coronavirus no és natural. No va venir dels ratpenats. Ho va fer la Xina”.

La informació circula des de l’abril, quan un compte de Twitter que es feia passar per Tasuku Honjo va afirmar que el virus del coronavirus era artificial, segons recullen diferents agències de verificació internacionals, com AFP. Dies més tard, el 27 d’abril, la Universitat de Kyoto va publicar un comunicat del mateix Tasuku Honjo: “Em sento molt trist que el meu nom i el de la Universitat de Kyoto hagin estat utilitzats per difondre acusacions falses i desinformació”.

El missatge que ens heu enviat també afirma que Honjo va treballar quatre anys a Wuhan. És FALS. Segons els seus currículums publicats als webs de l’Institut Universitari d’Estudis Avançats de Kyoto i del Departament d’Immunologia i Medicina Genòmica de la Universitat de Kyoto, Honjo mai ha treballat a la ciutat xinesa.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona