El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va assegurar en un acte del PSC que, tot i que "la dreta feia molt de discurs sobre la seguretat", el nombre de guàrdies urbans a la ciutat s'anava reduint en els darrers 10 anys (al minut 4:19:23).
És fals. Entre el 2009 i el 2019, any aquest últim en què Collboni va arribar a l'Ajuntament de Barcelona, el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana va augmentar del 2.819 al 3.099 i només en dos anys puntuals va disminuir (2012 i 2016), segons les xifres de l'Oficina Municipal de Dades.
Si mirem el període en què Xavier Trias (de Convergència i Unió) va ser alcalde, l'únic d'una formació considerada conservadora i durant només quatre anys (entre el 2011 i el 2015), el nombre de guàrdies urbans es va reduir un 0,85%, però no va existir un descens continuat al llarg dels anys. Abans de l'actual govern de coalició entre Barcelona a Comú Podem (partit d'Ada Colau) i el PSC, Colau va governar en solitari durant quatre anys des del 2015 fins al 2019.
“Aquí [a Barcelona], havíem anat baixant. La dreta feia molt discurs sobre la seguretat, però el nombre de guàrdies urbans anava baixant els darrers 10 anys sense que ningú fes res”
Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia de Barcelona
La xifra de guàrdies urbans a Barcelona s'ha mantingut estable
Entre el 2009 i el 2019, quan Barcelona a Comú i el PSC van pactar el govern municipal per a aquesta legislatura, el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana va augmentar de 2.819 guàrdies a 3.099 (un 9,9%), segons les dades disponibles a l'Oficina Municipal de Dades.
Prenent de referència altres franges de deu anys, la conclusió és la mateixa: es miri com es miri, no hi ha cap període abans del 2019 en què el nombre de guàrdies urbans hagi anat “baixant” més de dos anys seguits.
Aquestes xifres coincideixen amb les de l'Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona del 2021 (a la pàgina 212). Tot i això, disten lleugerament de les que consten en una nota de premsa de l'Ajuntament publicada el febrer de 2022. Per què? El número pot variar en funció del mes de referència a causa de les jubilacions que es produeixen al cos, a la mobilitat interadministrativa o a la incorporació de nous agents, segons explica a Verificat el departament de premsa de la Tinença d'Alcaldia de Prevenció i Seguretat. La nota de premsa ofereix les dades del mes de febrer.
Tornant a les dades de l'Oficina Municipal de Dades, veiem que abans del 2019 només en dos anys es van registrar menys agents que l'any anterior: el 2012 i el 2016.
El departament de premsa del PSC a l'Ajuntament de Barcelona respon a Verificat que Jaume Collboni no es referia a una baixada acusada en la quantitat d'efectius, que “es va mantenir relativament estable al voltant dels 2.900-3.000 agents en aquest període”. Així mateix, assenyalen que el fet que “durant un període tan llarg de temps no s'incrementés la dotació del cos és prou significatiu”.
Trias, l'únic alcalde de CiU
En la seva intervenció, Jaume Collboni al·ludeix a “la dreta” i assenyala el discurs sobre la seguretat. I tot seguit cita la dada dels deu anys. Tot i això, “la dreta” no ha arribat a governar la ciutat durant deu anys.
Des de les primeres eleccions municipals de la democràcia fins al 2011, tots els alcaldes de la ciutat havien estat socialistes (Narcís Serra, Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu). Del 2011 al 2015, l'edil va ser Xavier Trias, de Convergència i Unió, i des del 2015 ho és Ada Colau.
Si mirem el mandat de Trias, el nombre d'agents de la Guàrdia Urbana va passar de 3.055 el 2011 a 3.029 el 2015, una reducció de 26 (un 0,85% menys). El descens es va produir entre el 2011 i el 2012, ja que entre el 2013 i el 2015 el número sí que va augmentar.

Aquest article és fruit de la col·laboració entre
Verificat i Newtral.
Pots llegir la versió en castellà aquí.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona