El ministre de Sanitat suís no visita un hospital amb maniquins en lloc de pacients

El ministre de Sanitat suís no visita un hospital amb maniquins en lloc de pacients

En les darreres hores s’han fet virals una sèrie d’imatges que suposadament corresponen a la visita del ministre de Sanitat suís, Alain Berset, a l’hospital de Neuchâtel, situat a la ciutat homònima. A les fotografies, el ministre apareix davant d’una fila de llits del que efectivament sembla un centre hospitalari, però, en lloc de pacients, hi ha estirats maniquins. 

Les imatges s’estan compartint acompanyades de missatges satírics, però també les fan servir comptes que posen en dubte l’existència de la Covid-19
 

Des de Verificat, hem comprovat que és FALS que aquestes imatges siguin de l’estada del ministre suís de Sanitat a un hospital. En realitat, corresponen a la visita que posteriorment va fer a l’Haute Ecole Arc Santé, un centre d’ensenyament on es forma el personal mèdic

Segons ARC Info, l’origen de la confusió és una errada a l’hora de redactar el peu de foto per part de Blick, un altre diari. A la notícia, s’indica erròniament que les imatges dels maniquins pertanyen a la visita de Berset al personal d’infermeria del departament de Covid-19 de l’hospital de Neuchâtel quan, en realitat, eren d’un dels espais de la universitat on els estudiants fan pràctiques. El mateix Blick reconeix l’error en un article posterior:

El motiu de l’escàndol és un error que li va passar a BLICK en la formulació del títol. A la foto s’hi explicava que Berset havia visitat l’hospital de Neuchâtel. No està malament, però la imatge mostra una altra cosa: una sala de formació a la Universitat de Ciències Aplicades Arc Santé de Neuchâtel, on es formen futures infermeres.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona