El president del grup parlamentari de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va publicar un tuit en què acusava el Govern de la Generalitat i “les seves polítiques irresponsables de fronteres obertes” del desallotjament que es va produir a Badalona el passat dijous 13 de gener. Més enllà de l’acusació, és FALS que la Generalitat tingui competències pel que fa a la regulació de la política migratòria. És el govern central qui té competències sobre aquesta qüestió, mentre que les comunitats autònomes tenen competències en matèria d'integració dels estrangers.
“El Govern i les seves polítiques irresponsables de fronteres obertes tenen la culpa que a Catalunya vegem situacions com aquesta a diari.”
Ignacio Garriga, president del grup parlamentari de Vox a Catalunya
El dijous 13 de gener es va produir un desallotjament a Badalona que va acabar amb càrregues policials, de les quals es van fer ressò diversos mitjans i comptes de Twitter, entre els quals el d’Ignacio Garriga. El president del grup parlamentari de Vox a Catalunya va acusar la Generalitat i a les “seves polítiques de fronteres obertes” del que estava passant. El govern català, però, no té competències en política migratòria.
Segons confirma a Verificat l’advocada especialista en dret administratiu, Raquel Prado, en matèria d’immigració el govern central és qui té les competències en qüestions d’àmbit general i les comunitats autònomes tenen competències en matèria d’integració dels estrangers. Per tant, l’afirmació de Garriga és falsa, ja que el govern català no pot aplicar polítiques “de fronteres obertes”.
Com s’estableix a l’article 149.1.2ª de la Constitució, l’Estat té competència exclusiva sobre “nacionalitat, immigració, emigració, estrangeria i dret d’asil”. Així també consta en la Llei orgànica 4/2000 sobre els drets i llibertats dels estrangers a Espanya, que en l’article 2 bis especifica que li correspon al govern estatal “la definició, planificació, regulació i desenvolupament de la política d’immigració sense perjudici de les competències que poden ser assumides per les Comunitats Autònomes i per les Entitats Locals”. És a dir, és el govern central qui crea el marc legal segons el qual els estrangers poden o no entrar a Espanya.
A Catalunya, l’Estatut d’Autonomia especifica que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de primera acollida i de desenvolupament de polítiques socials relacionades amb l’acollida, la integració social i econòmica i la participació social dels immigrants (article 138).
Consulta parlamentària
Aquesta qüestió sobre les competències que tenen tant el govern central com les comunitats autònomes en matèria migratòria també quedava resolta en una resposta del govern al diputat del PDeCAT Carles Campuzano el 2017. En la resposta s’esmenta que les competències exclusives que la Generalitat té pel que fa a l’assistència social queden limitades per la competència exclusiva que té l’Estat en política d’immigració. El que és el mateix: els dos nivells administratius tenen competències diferenciades, però en cas que una entri en contradicció amb una altra, la competència estatal preval.
Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.
Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.
Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.
Dona