Dinamarca no té cap llei que obligui els immigrants a tributar per obtenir ajudes públiques

No ha entrat en vigor cap llei així a Dinamarca. Existeix una proposta del govern que preveu que les persones que han estat 3 dels últims 4 anys rebent prestacions i tenen un nivell baix de danès hagin de treballar 37 hores setmanals per seguir mantenint les prestacions socials. 


Què s’ha dit?

Ha entrat en vigor a Dinamarca una llei que obliga a treure les ajudes públiques als immigrants que no aporten al sistema públic. 

Què en sabem?

No ha entrat en vigor cap llei així a Dinamarca. L’únic que s’hi assembla és una proposta del govern que preveu que les persones que han estat 3 dels últims 4 anys rebent prestacions i tenen un nivell baix de danès hagin de treballar 37 hores setmanals per seguir mantenint les prestacions socials. 

S’ha fet viral un tuit que assegura que a Dinamarca ha entrat en vigor una llei que obliga a treure les ajudes estatals als immigrants que no aporten al sistema públic. És FALS. Existeix una iniciativa del govern danès que proposa eliminar les prestacions socials d’algunes persones que porten rebent ajudes públiques durant molt temps i que tenen un nivell baix de llengua danesa. La mesura no és exclusiva per a immigrants, però a la pràctica serveix per incentivar l’ocupació i la integració de les persones nouvingudes, segons detalla el document on s’explica la proposta.

“Entra en VIGOR a Dinamarca la llei que obliga a treure les ajudes Públiques als immigrants que NO aporten al sistema públic”

En qualsevol cas, el govern danès va proposar aquesta mesura, però no està en vigor ni s’ha començat el tràmit parlamentari per aprovar-la, per tant no està previst que s’aprovi en el curt termini, segons confirma el departament de premsa del Ministeri d’Immigració i Integració del govern danès a Verificat.

Una proposta política per incentivar la integració

El tuit que s’ha fet viral (més de 22.000 m’agrada i 9.000 retuits) fa referència a una proposta política que el govern danès va fer el setembre del 2021, però part de la informació és falsa i l’altra part està descontextualitzada. 

No és veritat que el govern danès hagi aprovat una “llei” que prohibeixi les ajudes públiques als immigrants que no aporten al sistema públic. Existeix una proposta del govern, no una llei, que pretén impulsar l’ocupació i la integració posant condicions per rebre prestacions socials, però aquesta mesura no està en vigor i tampoc està pensada per afectar a tots els immigrants. 

La proposta concreta està inclosa en un paquet d’iniciatives que el govern danès va presentar el setembre del 2021 amb l'objectiu d’impulsar l’ocupació al país. Específicament aquesta mesura proposa que les persones treballin un mínim de 37 hores setmanals per poder accedir a beneficis socials. Però, segons detalla el document on s’explica, està enfocada a un target molt concret: les persones que han rebut prestacions socials durant tres dels últims quatre anys i tenen un nivell baix de llengua danesa. En altres paraules, aquesta iniciativa està més orientada a fomentar l'ocupació entre els aturats de llarga durada, segons comenta a Verificat el departament de premsa del Ministeri d’Immigració i Integració del govern danès.

Podria afectar a 20.000 persones

La nacionalitat no és un dels criteris per aplicar aquesta mesura, confirma el mateix departament. No obstant això, a la pràctica la mesura sí que està pensada per incentivar la integració de les persones nouvingudes, perquè va dirigida a persones que no han acabat l’educació primària a Dinamarca o no tenen el nivell 2 de danès, tal com s’explica a la proposta política.

Segons això, el govern calcula que pot afectar a 20.000 persones que reuneixen els dos requisits, nivell baix de danès i haver rebut prestacions socials 3 dels últims 4 anys. És el cas, sobretot, de “dones amb arrels d’Orient Mitjà, nord d’Àfrica, Afganistan, Pakistan i Turquia”, segons concreta el plec de mesures. 

Tot i així, “afectaria una minoria dels immigrants, perquè la majoria estan treballant”, explica a Verificat Jonas Rasmussen, responsable de premsa del ministeri encarregat d’aquesta proposta. A Dinamarca un 11,08% de la població és estrangera (652.475), segons les últimes dades disponibles del segon trimestre de 2022 del departament d’estadística danès.

Proposta d’un govern en minoria

A tot això, aquesta mesura no és una realitat i no s’està aplicant a Dinamarca. Es tracta simplement d’una proposta política del govern que ha d’obtenir majoria al parlament per poder tirar endavant i convertir-se en llei, segons explica Rasmussen. Això tampoc està previst que passi a curt termini perquè el govern danès governa en minoria i necessita el suport de grups parlamentaris externs a l'executiu, com el Partit Social Liberal, el Popular Socialista i l’Aliança Roja-Verda, que són qui van investir l’actual govern i sumen 91 dels 179 escons del parlament danès. No obstant això, ara per ara, com confirmen des del departament de premsa, no hi ha negociacions per tirar endavant aquesta proposta com una iniciativa legislativa.