Catalunya té pressupostats 3.886 milions d’euros de fons europeus i no 27.000 milions com afirma Calviño

Catalunya té pressupostats 3.886 milions d'euros de fons europeus i no 27.000 milions com afirma Calviño

Català | Castellano

Què s’ha dit?

La ministra Nadia Calviño assegura que hi ha pressupostats "27.000 milions d'euros de fons europeus per invertir a Catalunya".

Què en sabem?

La xifra de 27.000 milions d'euros s'aproxima als recursos amb què s'ha reforçat "substancialment" el finançament de totes les comunitats autònomes durant el 2021 i el 2022. Aquests darrers dos anys a Catalunya se li han assignat 3.886 milions d'euros.

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va assegurar en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que hi ha pressupostats “27.000 milions d'euros de fons europeus per invertir a Catalunya” (minut 30:24).

És FALS. Segons les darreres dades d'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, del juny del 2022, Catalunya ha rebut 3.886 milions d'euros, lluny dels 27.000 milions que afirma la ministra. Aquesta xifra està a prop dels 27.871 milions d'euros amb els quals es va reforçar “substancialment” el finançament autonòmic (de totes les comunitats) durant el 2021 i el 2022, segons assenyala el II Informe de situació del Pla de Recuperació.

“Gràcies als Pressupostos Generals de l'Estat de l'any passat i d'aquest any, tenim pressupostats 27.000 milions d'euros de fons europeus per invertir a Catalunya”

Nadia Calviño, vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

3.886 milions d'euros per a Catalunya fins al juny

Fins al 2 de juny, Catalunya havia rebut una assignació de 3.886 milions d'euros: 2.180 milions del Pla de Recuperació i 1.706 milions del REACT-EU, segons les darreres dades d'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, publicades el 14 de juny.

De fet, la mateixa ministra va reconèixer en un article publicat a LinkedIn el 15 de juny, que ella mateixa va compartir a Twitter, que “Catalunya és la segona Comunitat Autònoma que més fons ha rebut del Pla de Recuperació fins ara: més de 3.200 milions d'euros”.

El 2021, segons el mapa d'inversions gestionades per les comunitats autònomes (també està disponible a l'informe PDF), a Catalunya li van correspondre 1.579 milions d'euros dels 11.151 milions assignats a les comunitats autònomes.

Ens hem posat en contacte amb el departament de premsa del Ministeri per saber a quines dades al·ludia Nadia Calviño a l'entrevista, però en el moment de publicar aquesta verificació no havíem obtingut resposta.

27.871 milions d'euros per a les comunitats autònomes

La xifra a què es podria referir la ministra són els 27.871 milions d'euros amb què es va reforçar “substancialment” el finançament autonòmic durant el 2021 i el 2022, segons recull el II Informe de situació del Pla de Recuperació, d'abril del 2022. No obstant això, aquesta quantitat inclou totes les comunitats autònomes i no només Catalunya.

A les seves declaracions, Calviño esmenta “els Pressupostos Generals de l'Estat de l'any passat i aquest any”. Tot i això, el conjunt de tots els fons europeus previstos en els PGE de 2021 i 2022 arriba a 54.267 milions per a tot Espanya.

Els darrers comptes aprovats, per al 2022, contemplen 27.633 milions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, segons va informar la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 7 d'octubre del 2021, després d'aprovar el projecte de Pressupostos Generals.

També figura així a l'Informe Econòmic Financer dels PGE (a la pàgina 71). D'aquesta quantitat, es preveuen transferències a les comunitats autònomes per valor de 8.712,1 milions d'euros, segons una nota de premsa del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública del 15 d'octubre del 2021.

Als pressupostos previs, del 2021, la xifra va ser lleugerament inferior i va arribar a 26.634 milions d'euros, com consta a l'Informe Econòmic Financer dels comptes (a la pàgina 98). D'aquests, a les comunitats autònomes els corresponien 10.793 milions d'euros, com assenyala una nota de premsa del Ministeri del 22 d'abril del 2021.

Totes aquestes xifres, per al 2021 i el 2022, també consten en dos articles d'anàlisi de Deloitte.

Una part dels fons Next Generation (com es coneix el mecanisme extraordinari del Pla de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea) es transfereixen directament a les diferents comunitats autònomes perquè gestionin les ajudes, segons assenyala Verificat Manuel Alejandro Hidalgo, professor d'Economia Aplicada de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i economista sènior d'EsadeEcPol. Aquestes partides estan identificades i quantificades. No obstant això, aquesta és només una part dels ajuts que arribaran a Catalunya, ja que també caldrà incloure les convocatòries llançades a tot el territori estatal, a les quals aspiren empreses o municipis de diferents comunitats autònomes. En aquests casos, les convocatòries són de concurrència competitiva (hi ha diferents sol·licitants i s'escull entre ells a partir d'una comparació entre les sol·licituds) i la destinació final dels fons es coneixerà a posteriori quan s'hagin concedit. És a dir, els recursos aniran destinats als projectes concrets que guanyin les convocatòries i no a territoris preestablerts.

1.706 milions del Fons REACT-EU per a Catalunya

Dels 3.886 milions d'euros de fons europeus que ha rebut Catalunya entre el 2021 i el 2022, 2.180 milions són del Pla de Recuperació i 1.706 milions corresponen al REACT-EU.

El Fons REACT-EU compta amb “una assignació d'uns 12.436 milions d'euros per a Espanya, 10.000 repartits entre les comunitats autònomes, 8.000 l'any 2021 i 2.000 l'any 2022”. Els 2.436 milions restants es van assignar al Ministeri de Sanitat. Aquests 2.436 milions, sumats als 24.198 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, s'inclouen dins dels 26.634 milions que estaven previstos als PGE del 2021.

Tot i això, els 10.000 milions d'euros restants del Fons REACT-EU a repartir entre les comunitats no estan inclosos en els PGE, segons apunta en un article Pablo Zabala, director gerent del Centre de Política de la UE de Deloitte. A Catalunya li van correspondre 1.706 milions, segons consta a la nota de premsa del Ministeri d'Hisenda.

––––––––––

Per fer aquest article, ens han ajudat:

  • Albert Sorrosal, expert en finançament de projectes europeus
  • Manuel Alejandro Hidalgo, professor d'economia aplicada de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i economista sènior d'EsadeEcPol

Verificat & Newtral

Aquest article és fruit de la col·laboració entre
Verificat i Newtral.
Pots llegir la versió en castellà aquí.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona