Barcelona no té la taxa d’atur “més baixa dels darrers 15 anys” com assegura Ada Colau

Barcelona no té la taxa d’atur “més baixa dels darrers 15 anys” com assegura Ada Colau

Català | Castellano

Què s’ha dit?

Ada Colau va afirmar que "Barcelona té la dada d'atur més baixa dels darrers 15 anys".

Què en sabem?

Durant els darrers 15 anys, la capital catalana ha tingut una taxa d'atur inferior a l'actual en nou ocasions. El que és cert és que Barcelona va tancar l'any 2022 amb el nombre d'aturats registrats al SOC "més baix en un mes de desembre dels darrers 15 anys".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar el 15 de febrer en una entrevista al programa Bàsics de Betevé que “Barcelona té la dada d’atur més baixa dels darrers 15 anys” (a partir del minut 2:43).

És ENGANYÓS. Al llarg dels últims 15 anys, la capital catalana ha tingut una taxa d’atur inferior en nou ocasions, tres d’elles en comparació al mateix període (els quarts trimestres del 2008, el 2019 i el 2021). No obstant això, el que volia dir l’alcaldessa, segons el seu gabinet, és que Barcelona va tancar l’any 2022 amb el nombre d’aturats registrats al SOC “més baix en un mes de desembre dels darrers 15 anys”, tal com detalla el document Evolució de l’atur registrat a Barcelona. Desembre 2022 publicat pel consistori i confirmen les dades de la Generalitat.

“Barcelona té la dada d’atur més baixa dels darrers 15 anys”

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona 

Barcelona ha tingut una taxa d’atur inferior a l’actual en nou ocasions

Barcelona té una taxa d’atur del 9,0%, d’acord amb les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al quart trimestre del 2022. Fa quinze anys, el quart trimestre del 2007, va registrar una taxa de desocupació del 5,5%. Dins d'aquest període, la ciutat ha tingut una taxa d’atur inferior a l’actual en nou ocasions

Les més recents han sigut, precisament, els tres primers trimestres del 2022, quan la capital catalana va presentar una taxa de desocupació del 7,3% (1r trimestre), 6,6% (2n trimestre) i 7,3% (3r trimestre). Si fem la comparació amb el mateix període, és a dir, si ens fixem en el darrer trimestre d’altres anys, Barcelona ha tingut una taxa d’atur inferior al 9,0% actual fins a tres vegades: els quarts trimestres del 2008 (8,0%), del 2019 (8,5%) i del 2021 (6,6%). 

La resta dels períodes del 2008, la ciutat també va registrar una taxa de desocupació inferior a l’actual: 7,1% (1r trimestre), 6,7% (2n trimestre) i 7,6% (3r trimestre).

61.436 barcelonins al SOC

El gabinet de premsa d’Ada Colau ens ha explicat que l’alcaldessa es referia al fet que Barcelona va tancar l’any 2022 “amb 61.436 persones registrades com a aturades a les oficines del SOC”, el Servei d’Ocupació de Catalunya, cosa que va suposar “el valor més baix en un mes de desembre dels darrers 15 anys”, tal com detalla el document Evolució de l’atur registrat a Barcelona. Desembre 2022 publicat pel consistori i confirmen les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Barcelona no tenia un nombre d’aturats registrats a un mes de desembre tan baix des del 2007, quan en va registrar 51.243. Tanmateix, les dades de la Generalitat facilitades pel gabinet de l’alcaldessa tampoc demostren que la capital catalana hagi tingut “la dada d’atur més baixa dels darrers 15 anys”, ja que al llarg d’aquest període Barcelona ha tingut menys de 61.436 aturats en deu ocasions: els set mesos del gener al juliol del 2008 i els tres mesos que hi ha entre el maig i el juliol del 2022. 


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona