Barcelona no és “la ciutat de tot Espanya amb més inversió social” des de “fa anys” com diu Ada Colau

El 2019, 2017 i 2016 Barcelona va ser la capital de província amb més inversió en serveis socials, però en cap dels tres anys va ser la ciutat espanyola amb més inversió social, com va afirmar Colau


Foto | Ajuntament de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat recentment en dues ocasions que Barcelona “fa anys que és la ciutat de tot Espanya amb més inversió social”. Així ho va dir en una entrevista a NacióDigital el 31 de juliol i en un discurs a l’esdeveniment Fearless Cities (al minut 0:30).

És una VERITAT A MITGES. El 2019, el 2017 i el 2016 Barcelona va ser la capital de província amb més inversió en serveis socials segons el rànquing de l’Associació estatal de directores i gerents en serveis socials. No obstant això, en cap dels tres anys va ser la ciutat espanyola amb més inversió social, com va afirmar Colau. Va ser segona el 2019, vuitena el 2017 i sisena el 2016.

“Barcelona fa anys que és la ciutat de tot Espanya amb més inversió social”

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

La primera capital i no la primera ciutat

El departament de premsa d’Ada Colau respon a Verificat que l’alcaldessa assenyalava que Barcelona és la primera gran ciutat al rànquing que des del 2016 elabora l’Associació de directores i gerents de serveis socials basant-se en les dades de la Liquidació del Pressupost anual que els municipis de més de 200.000 habitants presenten al Ministeri d’Hisenda. En concret, estudien la partida referent a “Serveis Socials i Promoció Social” per calcular la inversió social per habitant.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, la capital catalana se situa per sota de municipis amb una població que no és comparable als més d’1,6 milions d’habitants de la ciutat comtal i per sobre de les altres capitals de província. La mateixa Colau ha especificat a Twitter en altres ocasions (el desembre del 2020 o el febrer del 2021) que Barcelona era la primera “capital” o “gran ciutat” en inversió social. A més, durant la campanya de les eleccions catalanes de febrer, Colau va parlar en ambdós termes: es va referir a “la capital de l’Estat líder en inversió social” i al fet de ser “la ciutat amb més inversió social”.

Barcelona va ocupar la segona posició d’inversió social el 2019

El 2019, les últimes dades disponibles, Barcelona va ser la segona ciutat en inversió social per habitant (216,74 euros), només per darrere d’Alcalá la Real (237,81 euros), un municipi de Jaén de 21.709 habitants. La tercera va ser Esparreguera, també a Catalunya, que va dedicar 196,78 euros per habitant en una població de 22.302 habitants.

Alguns mitjans, com Europa Press, sí que van destacar que Barcelona es posicionava com “la primera gran ciutat espanyola en inversió social per habitant”. Per la seva banda, el mateix Ajuntament d’Alcalá la Real va subratllar en una nota de premsa que liderava “el rànquing d’ajuntaments que més inverteixen en serveis socials”.

Juntament amb Alcalá la Real i Barcelona, hi havia 34 altres municipis amb l’etiqueta d’“excel·lents” en inversió social, entre els quals hi havia vuit capitals de província, totes lluny de les xifres de Barcelona. L’Associació considera que un municipi arriba a l’excel·lència en inversió en serveis socials si compleix quatre criteris, com s’explica a la nota de premsa del rànquing de 2019:

  • Que la despesa en “serveis socials i promoció social” sigui superior a 100 euros per habitant a l’any (el llindar que agafa l’Associació com a referència).
  • Que el pressupost en despesa social per habitant no s’hagi reduït respecte a la liquidació de l’any anterior.
  • Que la despesa social representi, com a mínim, un 10 % del pressupost total no financer de l’ajuntament.
  • I que l’ajuntament permeti examinar al seu portal de transparència el desglossament pressupostari i el detall de la despesa a la partida de “serveis socials i promoció social”.

Barcelona va entrar a aquesta llista el 2019, el 2017 i el 2016, però no hi va aparèixer el 2018. Aquell any, Mollet de Vallès, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs van ser els únics quatre ajuntaments catalans que van entrar a la llista.

Fora dels cinc primers llocs el 2017 i el 2016

El 2017 i el 2016, els dos primers anys íntegres de mandat d’Ada Colau com a alcaldessa, Barcelona es va situar en vuitena i sisena posició, respectivament.

El 2017, Barcelona estava per sota d’Errenteria, Santurtzi, Arrasate, Eibar, Alcalá La Real, Cullera i Baza i per sobre de les tres altres capitals de província que van ser considerades excel·lents en inversió social, Cadis, Saragossa i Granada. Aquell any, per exemple, La Vanguardia va destacar que Barcelona era la “primera gran ciutat espanyola en inversió social per habitant”.

Un any abans, Barcelona era sisena en el rànquing, de nou com a primera capital de província de l’Estat. La ciutat comtal se situava per sota d’Errenteria, Santurtzi, Arrasate/Mondragón, Eibar i Basa i per sobre de Saragossa i Granada.

Barcelona va quedar fora el 2018

El 2018 Barcelona no va aparèixer entre els ajuntaments excel·lents perquè el pressupost en serveis socials que va presentar la capital catalana el 2019 era inferior a la liquidació que s’havia fet el 2018, segons explica a Verificat el president de l’Associació estatal de directores i gerents en serveis socials, José Manuel Ramírez Navarro. No obstant això, Ramírez assenyala que Barcelona va acabar gastant més del que havia pressupostat inicialment; segons la dada que ha facilitat a Verificat, l’ajuntament va invertir 214,18 euros per habitant.

El 2015, Barcelona no havia aparegut al primer rànquing que va elaborar a l’any següent l’Associació estatal de directores i gerents en serveis socials.

A finals d’any, l’Associació estatal de directores i gerents en serveis socials té previst publicar el rànquing del 2020.

Aquesta verificació és fruit de la col·laboració entre Verificat i Newtral. Podeu llegir-ne la versió en castellà aquí.