Les afirmacions falses de la diputada andalusa Luz Belinda Rodríguez

Verifiquem unes declaracions de la parlamentària andalusa, en les quals expressava els seus dubtes respecte de les vacunes


Aquests dies s'ha fet viral un vídeo de Tik-Tok que comparteix les declaracions de la diputada independent en el Parlament d'Andalusia Luz Belinda Rodríguez, en les quals assegura que existeix “una infinitat de casos de persones que s'han vacunat [contra la covid-19] i als quals la vacuna ha provocat importants trastorns de salut”. És ENGANYÓS. La seguretat de les quatre vacunes aprovades a Espanya està sota una vigilància constant per part de l'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), gràcies als esdeveniments adversos que enregistren després de la vacunació a partir de les notificacions que remeten tant els sanitaris com la pròpia ciutadania. És veritat que existeixen milers de notificacions, però la relació d'aquests esdeveniments amb la vacuna no està demostrada i pràcticament cap cas greu, al marge de les trombes i la síndrome de Guillain-Barré, molt esporàdics, ha acabat vinculant-se amb el fàrmac. 

"Hi ha milers d'afectats pels efectes secundaris de les vacunes. Tant metges, com infermers, com personal sanitari ens faciliten dades d'una infinitat de casos de persones que s'han vacunat i als quals la vacuna ha provocat importants trastorns de salut"

El vídeo consisteix en una tall que va fer la mateixa Luz Belinda Rodríguez el 7 de juny d'aquest mateix any d'una entrevista que va oferir a RadioYa, una cadena amb seu a Madrid. A finals de juliol, el vídeo s'ha tornat a viralitzar, promogut per un compte de TikTok.

L'Associació Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha compartit fins el 16 d'agost set informes de farmacovigilància de cadascuna de les quatre vacunes aprovades a Europa. Aquests textos analitzen i comparteixen els canvis en el prospecte de les vacunes i els possibles nous efectes secundaris que s'estudien tant a nivell nacional com europeu arran de les alertes rebudes, però això no significa que els símptomes reportats tinguin una relació causal amb la vacuna.

Notificacions, no efectes adversos

El darrer butlletí indica que, a 11 de juliol de 2021, i després d'haver inoculat gairebé 48 milions de dosis a Espanya, han estat notificats 32.901 esdeveniments adversos, dels quals 6.390 van ser considerats greus i 254 van acabar amb la defunció del pacient. Aquestes xifres corresponen al nombre de notificacions de “qualsevol esdeveniment advers associat temporalment després de la seva administració [de la vacuna], sense que existeixi la sospita que la vacuna pugui haver-lo originat”, avisa la AEMPS.

És a dir, que el sistema de farmacovigilància espanyol, tal com fan l'estatunidenc (VAERS) i l'europeu (EudraVigilance), recull tots els esdeveniments mèdics que tenen lloc després de la vacunació, independentment del seu motiu, i compara les seves xifres amb la freqüència a la qual apareixen en la població de manera normal. Només en cas que aquesta freqüència sigui superior a l'estadísticament habitual, s'estudiarà l'esdeveniment com a possible efecte advers. Per exemple, en el butlletí es ressenya que “en la gran majoria dels casos notificats a Espanya, la defunció es pot explicar per la situació clínica prèvia del pacient i/o altres tractaments que estigués prenent”.

Jaime Jesús Pérez, vocal de la Societat Espanyola de Vacunología, valora en conversa amb Verificat que “tenim un sistema de farmacovigilància que ha demostrat que detecta reaccions adverses extremadament rares” amb freqüències d'un entre cada milió de vacunats, i destaca el coneixement que es té del fàrmac: “Ja no podem parlar que sembla que la vacuna serà segura. Sabem el que causa i el que no".

Els efectes secundaris confirmats de les vacunes de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford i Janssen/Johnson&Johnson estan catalogats i poden trobar-se en els prospectes de cadascuna de les vacunes. Els més comuns, que comparteixen la majoria de les injeccions, inclouen febre, nàusees, esgarrifances, cansament o dolor en la zona de burxada, i no suposen “importants trastorns de salut”.

Els ciutadans també poden notificar efectes adversos

La parlamentària andalusa afegeix en el mateix tall que es desconeix l'abast d'aquest problema perquè els sanitaris “reben pressions per part de les direccions dels centres on treballen” per a no compartir les informacions sobre els efectes secundaris que causen les vacunes de la covid-19. És FALS. La diputada no aporta proves sobre aquestes suposades pressions als sanitaris i, en qualsevol cas, el personal dels centres mèdics no és l'únic capacitat per informar sobre esdeveniments adversos posteriors a la vacunació: cada ciutadà té la capacitat d'enviar informes directament a la AEMPS.

"Els sanitaris adverteixen que reben pressions per part de les direccions dels centres on treballen per a no fer pública la informació, amb el que no podem conèixer l'abast d'aquest problema [els efectes secundaris]".

Segons l'últim report de la AEMPS, el 75% de les notificacions rebudes sobre possibles efectes adversos han estat compartides per sanitaris, però el 25% restant prové directament dels ciutadans.

Qualsevol persona pot emplenar un formulari sobre els símptomes que hagi experimentat després de l'administració de qualsevol medicament o vacuna, i aquests arriben directament tant al sistema de farmacovigilància espanyol (FEDRA) com a la plataforma europea (EudraVigilance) que unifica les informacions procedents de tot el continent.

Qui és Luz Belinda Rodríguez?

Luz Belinda Rodríguez és una diputada independent del Parlament d'Andalusia no adscrita a cap partit polític. Va estar en les files de Vox fins a mitjan gener de 2021, quan va deixar el partit després d'interposar una denúncia per assetjament laboral, segons va explicar al Diari d'Almeria, però va decidir mantenir el seu escó en el Parlament autonòmic. Malgrat que figura com no adscrita, ha declarat tant en una entrevista com en el seu compte de Twitter la seva vinculació amb la Falange Espanyola.

Durant les últimes setmanes, Rodríguez ha estat protagonista pel seu posicionament contrari a les vacunes, en ser la primera parlamentària espanyola en anunciar que no s'immunitzaria enfront de la covid-19. A través de les seves xarxes socials, ha expressat en diverses ocasions els seus dubtes respecte a les injeccions i ha fet costat públicament a grups de desinformació als quals ja hem desmentit amb anterioritat.