Les vacunes contra la covid-19 no contenen grafè

Aquest material no apareix en els prospectes, i tampoc s’ha trobat en cap control de qualitat


Ens heu fet arribar a través del nostre número de WhatsApp diversos missatges en diferents formats en els quals s'assegura que les vacunes contra la covid-19 contenen òxid de grafè, la forma oxidada del grafè (un material derivat del carboni). És FALS. Cap de les injeccions aprovades actualment conté aquest material entre els seus ingredients; no apareix en els prospectes, i tampoc s'ha trobat en cap dels nombrosos controls de qualitat que realitzen les agències de medicaments europea i espanyola.

"El contingut [de les vacunes contra la covid-19] és, en la seva majoria, òxid de grafè"

Com ja hem indicat en altres verificacions, el llistat d'ingredients que contenen les vacunes pot consultar-se en els prospectes oficials de cadascuna d'elles. Cap de les injeccions aprovades fins avui conté grafè, un material a base d'àtoms de carboni entre les propietats del qual destaca la seva capacitat de conduir la calor i l’electricitat.

A més, es poden consultar els informes d'avaluació de les vacunes aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès), on es descriuen les proves realitzades a cada fórmula i la documentació subministrada per les farmacèutiques “com a part de l'avaluació de qualitat” de les vacunes, tal com ha informat l’EMA a Verificat per correu electrònic.

L'informe de Pfizer/BioNTech, per exemple, que pot consultar-se igual que els de Moderna, Janssen i AstraZeneca, especifica que la farmacèutica “ha proporcionat una descripció adequada de les matèries primeres i les solucions de la substància activa”, així com “certificats representatius d'anàlisi” que reafirmen la qualitat d'aquests productes.

Qualitat, seguretat i eficàcia

En la mateixa línia, el gabinet de premsa del Ministeri de Sanitat ha explicat en un correu a Verificat que, per autoritzar un fàrmac per la seva comercialització, han d'haver-se “avaluat favorablement les proves científiques sobre qualitat, seguretat i eficàcia del medicament de què es tracti”. Els medicaments hauran de “complir els requisits de qualitat corresponents i ser fabricats de manera que s'asseguri aquest compliment en els successius lots”.

En el seu correu, el Ministeri indica que per garantir la qualitat dels productes, “les autoritats de l'Espai Econòmic Europeu, entre les quals es troba la AEMPS [Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris], realitzen inspeccions als fabricants” en diferents fases de producció i distribució del fàrmac, tant si es produeixen dins la pròpia Unió Europea com fora.

Informe no oficial

Alguns dels missatges que circulen per les xarxes socials basen les seves afirmacions en un “estudi observacional” que ha publicat el professor de la Universitat d'Almería Pablo Campra Madrid, qui, segons la pàgina web del centre, centra la seva línia de recerca en mesures de mitigació del canvi climàtic des del sector agroforestal. Tanmateix, es tracta d'un document no oficial, és a dir, que no ha sortit a una revista científica, ni ha estat revisat per parells. Campra, que ha difós altres desinformacions al llarg de la pandèmia, com recomanar el consum de diòxid de clor per a tractar la covid-19, un rumor que ja hem verificat en diverses ocasions, ha reconegut l'autoria de l'informe a Verificat.

El document en concret mostra unes imatges d'un suposat vial (flascó petit destinat a contenir un medicament injectable), la procedència del qual no s'especifica, obtingudes per microscòpia electrònica, i les compara amb altres de grafè. Es conclou que “presenten una elevada semblança”, tot i que l'autor admet que les imatges “no proporcionen una prova concloent”. El mateix informe diu que la vacuna analitzada suposadament és de Pfizer, però que la seva procedència i traçabilitat (seguiment del producte) és desconeguda.

La Universitat d'Almeria ha enviat un comunicat en el qual assegura que “és rotundament fals que la Universitat d'Almeria hagi realitzat un estudi científic amb els resultats que estan sent publicats” en algunes xarxes socials i blogs, insistint que es tracta de “un informe no oficial d'un professor de la Universitat sobre una anàlisi d'una mostra d'origen desconegut amb absència total de traçabilitat”. La institució andalusa afegeix que “secunda sense fissures les vacunes com a instrument científicament inqüestionable per lluitar contra les malalties.”