Les vacunes de la covid-19 no han causat gairebé 14.000 morts a Europa

Un web descontextualitza les dades d’EudraVigilance, una base de dades europea, per afirmar-ho


Ens heu fet arribar un article de la web Euskalnews que, prenent com a referència la base de dades de EudraVigilance, assenyala que a Europa “13.867 persones han mort i 1.354.336 han resultat ferides” a causa de la campanya de vacunació contra la covid-19. L'afirmació és FALSA. A Europa no han mort aquest nombre de persones per les vacunes de la covid-19, ni més d'1.300.000 han resultat ferides. La base de dades europea EudraVigilance recopila incidències després de la vacunació notificades per la ciutadania o per les autoritats mèdiques dels Estats membre, però en cap cas aquestes xifres tenen una relació causal demostrada. En altres paraules, aquests esdeveniments succeïts després de la vacunació no tenen perquè estar relacionats amb la vacunació, encara que hagin ocorregut després.

”A Europa, fins al 5 de juny, 13.867 persones han mort i 1.354.336 han resultat ferides arran de la “vacuna” COVID-19, segons EudraVigilance, una base de dades europea de notificacions de reaccions sospitoses a medicaments.”

La lògica que segueix la base de dades de EudraVigilance és pràcticament idèntica a la del portal VAERS dels Estats Units, del qual ja hem parlat en una altra ocasió. Es tracta de portals de farmacovigilància, que es dediquen a notificar “esdeveniments mèdics que han estat observats després de l'ús d'una medicina, però que no estan necessàriament relacionats o causats per ella”, tal com avisen a la pàgina europea.

Per tant, els casos que es reporten en el portal són aquells que coincideixen en el temps amb la vacunació, però no tenen per què estar relacionats amb ella.

Aquestes dades procedeixen normalment dels laboratoris farmacèutics i de les autoritats reguladores de medicaments de cada país. En alguns llocs, com Espanya o França, els ciutadans poden comunicar directament a les autoritats del país els efectes adversos que sofreixen, sense haver de consultar prèviament amb experts sanitaris. Aquestes, al seu torn, els remeten a la plataforma europea. A diferència del portal estatunidenc VAERS, no és possible notificar els casos directament a EudraVigilance.

La web europea avisa que el seu control sobre l'exactitud de les dades que rep és limitat. En el portal insisteixen que els efectes secundaris sospitosos no han d'interpretar-se com que el fàrmac en qüestió no és segur.

Dades poc precises

A més, les dades que ofereix el text no són precises. En ell es diu que, a 5 de juny de 2021, 1.354.336 persones havien notificat un efecte advers (relacionat o no amb la vacuna), però la veritat és que aquesta xifra correspon, en realitat, a la quantitat total de reaccions notificades (a vegades, un pacient notifica més d'un efecte, per la qual cosa el nombre de persones normalment és menor).

En canvi, si anem a la web d’EudraVigilance, en l'última actualització del portal europeu (el 26 de juny) consten un total de 628.586 pacients que van notificar efectes adversos sospitosos d'estar relacionats amb les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, menys de la meitat dels quals es referencien en la notícia.

Del total d'esdeveniments registrats, 13.867 van resultar fatals segons l'article de Euskalnews, dada que sí coincideix amb les d’EudraVigilance. En qualsevol cas, aquesta xifra no està vinculada a la xifra real de morts per la vacuna: “De moment, l'única causa de mort probablement associada a la vacuna —en particular, amb la d’AstraZeneca i la de Johnson & Johnson— és la trombosi venosa amb trombocitopènia”, indica a Verificat Adelaida Sarukhan, immunòloga i redactora científica de l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona. En concret, s'han confirmat 5 morts a Espanya (a 30 de maig de 2021), 69 al Regne Unit (a 16 de juny de 2021) i 2 a Austràlia (a 10 de juny de 2021). No es disposen de dades actualitzades de la Unió Europea ni dels Estats Units.