Al Japó no hi ha màquines que distribueixen CDS a través dels aires condicionats

Al Japó no hi ha màquines que distribueixen CDS a través dels aires condicionats

Català | Castellano

Ens heu fet arribar un tuit en el qual es critica el fet que mentre aquí continuem debatent la utilitat del CDS, “al Japó ja hi ha màquines expenedores” que “injecten diòxid de clor a través dels aires condicionats”. És FALS. No hi ha màquines expenedores al Japó que injectin diòxid de clor, sinó sistemes de climatització que utilitzen aquest compost per a purificar l'aire.

“Mentre aquí estem que si serveix o no el CDS, al Japó ja hi ha màquines expenedores. I aquí la web de l'empresa que facilita aquestes màquines i de superior ordre per a injectar #DiòxidDeClor a través dels aires condicionats”

El diòxid de clor és un gas conegut popularment com CDS, encara que també s'obté a través de la mescla de clorit sòdic, aigua destil·lada —una mescla que es coneix com MMS—, i un àcid. És una substància molt oxidant que s'usa com a blanquejador a les fàbriques que produeixen paper i en les plantes de tractament d'aigua

També s'ha estudiat la seva possible aplicació com a purificador d'aire, cosa que a més de ser útil en hospitals i zones que requereixen d'una esterilització especial, podria ser especialment útil en un context de pandèmia com l'actual. A causa d'això, s'estan popularitzant màquines netejadores en llocs com ara gimnasos, aeroports, estacions i altres zones de molt de trànsit, com la que apareix en el vídeo que ens heu fet arribar de la màquina japonesa. 

Tot i que no són infal·libles (aquestes màquines no aconsegueixen esterilitzar un espai al complet), han donat bons resultats reduint la quantitat d'agents patògens i bacteris en l'aire. En qualsevol cas, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) insisteix que els límits d'exposició saludable a aquest gas han de mantenir-se entre 0,1 ppm i 0,3 ppm, i que no és comestible.

Desinfecta aigües i superfícies, no l'organisme 

Que el diòxid de clor hagi mostrat bons resultats desinfectant superfícies o aigües és una cosa, i que sigui un tractament efectiu contra el coronavirus en humans és una altra. És com dir que el lleixiu, per ser bon desinfectant de sòls, també aconseguirà netejar el nostre organisme per dins. 

Per tant, el debat sobre l'eficàcia del CDS en el tractament d'infeccions està més que superat i existeix un consens científic internacional a l'hora de desaconsellar aquest producte com a compost per a tractar la covid-19. En altres paraules, es coneixen les aplicacions desinfectants del diòxid de clor per a superfícies, habitacions i aigües, però cap organisme científic aconsella o promou la ingesta de diòxid de clor, ni contra la covid-19, ni tampoc contra cap altra malaltia o infecció.


Aquest article és part de Les Mentides amenacen la Salut, la secció de ciència de Verificat.

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona