A Barcelona cada cop hi ha menys accidents de trànsit, malgrat el que diu Anna Grau

A Barcelona cada cop hi ha menys accidents de trànsit, malgrat el que diu Anna Grau

Què s’ha dit?

Que Barcelona és cada cop una ciutat més insegura pel que fa a accidents de trànsit

Què en sabem?

El nombre d'accidents de trànsit ha baixat des del 1987 i també des del 2015. També hi ha menys víctimes mortals i motos accidentades.

Anna Grau, candidata de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona, ha afirmat al debat organitzat per RAC1 i La Vanguardia que la capital catalana és “cada cop una ciutat més insegura”, donant a entendre que han augmentat els accidents de trànsit (a partir del minut 39:00). 

És FALS. Els accidents de trànsit han baixat en un 50% entre 1987 i 2021 i un 23% des del 2015. Pel que fa a víctimes mortals, la dada també s’ha reduït: de 69 el 1987 a 12 el 2021, un 83% menys. 

“[Barcelona és] cada cop una ciutat més insegura" [en referència als accidents de trànsit]

Anna Grau, Ciutadans

Grau també ha afirmat que “sortim a un accident mortal de moto cada mes”, però el número de 12 morts és d’accidents de trànsit en general, no només de moto. Tot i que els conductors de moto són més vulnerables que els de cotxe, les dades no permeten afirmar que totes aquestes defuncions pertanyin a motoristes.

En qualsevol cas, la mortalitat dels carrers de Barcelona es redueix de manera sostinguda. Concretament els accidents de trànsit a Barcelona han passat dels 15.400 als 7.652 entre 1987 i 2021, d’acord amb dades de la Guàrdia Urbana. A més, s’ha reduït el nombre de persones ferides en una tercera part en les darreres tres dècades. 

Els accidents també s’han reduït en un 23% des que l’actual alcaldessa, Ada Colau, va assumir el càrrec el 2015. El nombre d’accidents de trànsit a la ciutat ha passat de 9.999 el 2015 a 7.652 el 2021. El 2019, just abans de la pandèmia, n’hi va haver 10.028.

També es redueixen els accidents de moto

A la seva intervenció, Grau posa com a exemple els accidents de moto, però aquests també s’han reduït: entre 2010 i 2021, el nombre de motos involucrades en accidents ha baixat en un 38%, passant de 213 a 131, d’acord amb les Dades Obertes de la Generalitat. Així i tot, les dades no indiquen quants d’aquests van ser mortals.


En temps electorals, la desinformació és més perillosa que mai. Per això, des de Verificat hem publicat Barcelona en dades, un portal on trobareu dades sobre els principals problemes dels barcelonins i el temes més debatuts en campanya. Us convidem a donar-li una ullada!

Som un equip de joves periodistes que treballem de manera independent per combatre la desinformació. Ens basem en fets i dades per verificar el que diuen els polítics i les falsetats que circulen per les xarxes socials.

Et necessitem. Amb la teva aportació contribuiràs a un debat polític més saludable i ajudaràs a impulsar projectes educatius per ensenyar la ciutadania a navegar el caos informatiu i a defensar-se de la desinformació.

Pots col·laborar amb una aportació tan simbòlica com un euro i no t’ocuparà més de 45 segons (els hem comptat). Si pots, si us plau, marca la teva aportació com a mensual i així podrem continuar fent la nostra feina de manera rigorosa i independent. Moltes gràcies.

Dona