No hi ha evidència científica que prendre cafè amb llimona serveixi per perdre pes

Un vídeo de Youtube amb més de 58.000 visualitzacions assegura que la barreja funciona


Què s’ha dit?

Que barrejar cafè i suc de llimona serveix per a perdre pes.

Què en sabem?

Que no hi ha evidència científica que demostri que la barreja de cafè i suc de llimona tingui cap efecte aprimant. Les autoritats sanitàries nacionals i internacionals recomanen tenir hàbits alimentaris saludables i dur a terme activitat física per a baixar pes amb salut.

Un vídeo de Youtube amb més de 58.000 visualitzacions que pertany a un canal de receptes de cuina assegura que barrejar cafè amb llimona ajuda a la pèrdua de pes. El mateix consell s'ha difós a través d'un canal de TikTok amb més de 38.000 seguidors, i el vídeo compta amb 360.000 "m'agrada". No obstant això, l'associació és FALSA. No hi ha evidència científica que aquesta combinació tingui cap propietat nutritiva que faciliti la pèrdua de pes.

Barreja cafè amb llimona: (…) la llimona ens ajuda a aprimar-nos i a cremar el greix.

El canal de TikTok mencionat compta amb diverses publicacions en les quals la persona que es fa dir doctor reacciona positivament a diversos continguts audiovisuals en els quals persones de tot tipus asseguren perdre pes barrejant cafè i suc de llimona.

“No hi ha evidències [que] ni del cafè, ni de la llimona, ni de [la] combinació de tots dos” tingui cap efecte en la pèrdua de pes, tal com indica a Verificat Giuseppe Russolillo doctor en Nutrició, i president de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.

Coincideix amb ell Emili Ros, exdirector de la Clínica de Lípids del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Clínic de Barcelona, qui descarta la possibilitat que barrejar cafè amb llimona tingui cap efecte positiu.

Una cerca dels conceptes “cafè” i “llimona” en el repositori PubMed, una base de dades que conté més de 34 milions textos de recerca del camp de la biomedicina, resulta en 35 resultats, però cap d'ells suggereix que la combinació de tots dos aliments porti a una pèrdua de pes.

En no haver-hi estudis, tampoc es coneix si la combinació pot tenir efectes adversos sobre la salut, explica a Verificat María Sanchidrián, especialista en Nutrició Clínica per la Universitat de Granada. L'experta indica, no obstant això, que la llimona i el cafè “són dues coses que conviden al reflux separades, si les juntes, doncs pitjor”, i destaca que “l'àcid del suc de llimona danya l'esmalt de les dents, especialment si la gent es raspalla les dents després” d'haver consumit aquesta mescla.

El cafè, en estudi

La cafeïna promou la secreció de noradrenalina i dopamina, dos neurotransmissors —missatgers químics que transporten, impulsen i equilibren els senyals entre neurones—, que estimulen l'activitat neuronal en diverses zones del cervell. Aquests mecanismes, que sobre el paper podrien traduir-se en una pèrdua de pes i greix corporals, han portat a investigar si la ingesta de cafè pot tenir algun efecte aprimador. En aquest sentit, diverses revisions (aquí i aquí) apunten al fet que, malgrat que alguns estudis mostren resultats positius, encara no hi ha suficient evidència científica per a incloure definitivament el cafè en les dietes per a reduir el pes corporal.

Una cosa similar succeeix, més enllà del sistema digestiu, amb la salut en general. S'estan desenvolupant noves recerques per a confirmar si el consum habitual i moderat de cafè (menys de 5 tasses diàries), que s'associa amb un “menor risc de diverses malalties cròniques i mortalitat per qualsevol causa”, té efectivament una relació causal amb aquestes millores en l'organisme. En aquesta línia, una revisió paraigua de 2017 publicada al British Medical Journal va identificar i analitzar 201 metaanàlisis i va concloure que per a confirmar aquestes associacions és necessari realitzar “assajos aleatoritzats i controlats” que permetin (o no) establir relacions causals entre el consum de cafè i tals reduccions.

Rumors recurrents

Els rumors en xarxes socials que comparteixen supòsits secrets per a perdre pes, com aquest que ja vam verificar, són comuns. La que assegura que barrejar cafè i llimona té propietats aprimadores, per exemple, és una desinformació recurrent que es repeteix periòdicament, i que altres verificadors de la International Fact-Checking Network com AFP ja han desmentit. En contrast, les autoritats sanitàries recomanen un estil de vida saludable per a aconseguir una pèrdua de pes saludable.

Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties estatunidenques (CDC) indiquen en el seu web que “l'evidència demostra que les persones que baixen de pes en forma gradual i constant (…) aconsegueixen millors resultats”, i remarquen que es tracta de mantenir un “estil de vida que inclogui una alimentació saludable i activitat física regular”.

En el mateix sentit, la Fundació Espanyola del Cor incideix en què “si es vol i necessita perdre pes per a guanyar en salut, el més recomanable és aprimar de manera lenta”, alhora que recomana consultar els dubtes als experts en salut i nutrició.

Un perfil de TikTok que ven productes sense base científica

En les respostes als vídeos virals, l'autor del vídeo de TikTok indica que la suposada pèrdua de pes només s'aconsegueix si s'utilitza un “cafè d'enzims” que ell mateix ven —juntament amb productes de bellesa i roba, entre altres— en una pàgina web enllaçada al seu perfil. No obstant això, els experts consultats no tenen constància que existeixi tal producte, ni que tingui efectes provats per a reduir el pes dels seus usuaris.