És fals que la DGT alerti sobre una banda que provoca accidents de trànsit

Avís sobre la banda dels accidents de trànsit


Heu fet arribar a Verificat un suposat avís “urgentíssim” de la Prefectura Provincial de Trànsit de La Rioja en què s’alerta que el proper cap de setmana (sense especificar quin), una banda llatina-romanesa anomenada Sangre durà a terme un ritual d’iniciació a les carreteres. 

El ritual consisteix en que l’aspirant a convertir-se en nou membre de la banda ha de circular de nit per la carretera amb els llums apagats. El primer vehicle que es creui amb l’aspirant i li faci el canvi de llums per alertar-lo que condueix a les fosques es converteix en el seu objectiu. La missió de l’aspirant per a completar el ritual és perseguir el vehicle fins fer-lo fora de la carretera i, si és necessari, matar els ocupants. Tal i com es pot llegir al document, la recomanació de la prefectura de la Rioja és no fer el canvi de llums "per avisar que els seus estan apagats” (sic).

Aquest avís és fals. Des de Verificat hem contactat amb la Prefectura Provincial de Trànsit de La Rioja i ens ha confirmat que la delegació riojana de la DGT no ha redactat ni enviat aquest comunicat i que està treballant per difondre la falsedat del document. També ho alerten Mossos d’Esquadra i Policia Nacional des de fa anys a través de les seves xarxes socials i pàgines web. La Guàrdia Civil, per la seva part, afegeix que no ha passat mai a Espanya.

El rumor fals sobre el ritual d’iniciació de la banda Sangre és una llegenda urbana que fa molts anys que circula per diverses vies telemàtiques, ja sigui correu electrònic, xarxes socials o Whatsapp. A Espanya, els mitjans de comunicació ja es feien ressò de la falsedat de l’avís l’any 2006 i als Estats Units, on també hi va circular un rumor pràcticament idèntic, va ser desmentit per la plataforma de verificació Snopes l’any 1998

Com a curiositat, l’any 1998 es va estrenar als Estats Units una pel·lícula de terror titulada Llegenda Urbana que mencionava l’existència d’aquest rumor fals.