És fals que el nou alcalde de Girona s’hagi augmentat el sou “saltant-se el codi ètic de la CUP”

Salellas cobrarà 14.000 euros bruts anuals menys que el salari estipulat fins ara.


Què s’ha dit?

Que el nou batlle de Girona, Lluc Salellas, s’ha augmentat el sou saltant-se el codi ètic de la CUP.

Què en sabem?

Salellas cobrarà 14.000 euros bruts anuals menys que el salari estipulat fins ara i donarà part del seu sou per complir amb el codi ètic de Guanyem Girona, no de la CUP.

S'ha viralitzat un tuit que afirma que el nou batlle de Girona per la candidatura de Guanyem Girona, Lluc Salellas, s’ha augmentat el sou saltant-se el codi ètic de la CUP.

És FALS. El sou de Lluc Salellas serà de 60.000 euros bruts anuals, 14.000 euros menys que els 74.000 que l’Ajuntament tenia assignats durant l’anterior legislatura al càrrec d’alcalde, segons explica a Verificat el gabinet de premsa del govern municipal. A més, Salellas es regeix pel codi ètic de Guanyem Girona (no pel de la CUP) i l’Ajuntament assegura que donarà part del seu sou per complir amb les seves obligacions del partit, no cobrar un salari públic superior als 45.360 euros bruts anuals.

“L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, s'augmenta el sou saltant-se el codi ètic de la CUP”

El salari fixat per a l’alcalde de Girona era fins ara de 70.765 euros, d’acord amb les retribucions aprovades per acord del Ple de l'Ajuntament el 9 de juliol del 2019. Els 74.000 euros als quals fa referència el departament de premsa del consistori són la suma d’aquesta quantitat més “les pujades anuals que tenen els sous municipals a 2022”.

Salellas, que tindrà dedicació exclusiva com a batlle i, per tant, el seu salari provindrà únicament de l'Ajuntament de Girona, l’ha rebaixat fins als 60.000 euros, tal com figura a la proposta que va presentar al ple de la corporació municipal. La seva predecessora, l’exalcaldessa Marta Madrenas, va renunciar al seu sou com a alcaldessa perquè cobrava un salari en qualitat de diputada del Parlament de Catalunya, encara que també percebia una remuneració per part del consistori. 

Lluc Salellas es regeix pel codi de Guanyem Girona i donarà part del seu sou

Encara que el tuit viral faci referència al “codi ètic de la CUP”, l’alcalde de Girona es regeix pel Codi ètic de Guanyem Girona, la candidatura amb la qual es va presentar a les eleccions municipals del 28 de maig. En aquest cas, l’obligació és que els regidors “que es dediquin de forma parcial o exclusiva a la tasca institucional” rebran “un sou equivalent com a màxim a tres vegades el Salari Mínim Interprofessional en cas d’estar al govern”

El salari mínim interprofessional actual és de 15.120 euros bruts anuals, de manera que, el sou de Lluc Salellas no pot superar els 45.360 euros bruts anuals. El gabinet de premsa de l’ajuntament assenyala que “tot el que superi aquesta quantitat es donarà” a diverses organitzacions, malgrat que encara no han decidit a quines. “Després, l'alcalde, com a militant també farà un donatiu particular al partit”, afegeixen.

Quan el sou d’un càrrec de Guanyem Girona supera la quantitat que estableix el seu codi ètic, destinen tot el que estigui per sobre del topall “a causes polítiques o socials”, tal com es recull a Nació Digital i SER Catalunya. Aquesta és una pràctica que també està present a altres formacions que tenen limitacions de sous als seus codis ètics.

L’anterior alcaldessa va renunciar al sou d’alcaldessa i cobrava el de diputada

La batllessa de la ciutat fins a les darreres eleccions municipals, Marta Madrenas, compatibilitzava el seu càrrec d’alcaldessa amb el de diputada al Parlament de Catalunya. Tanmateix, com que per llei no es poden tenir dos sous, va renunciar al seu sou com a alcaldessa i només percebia el seu salari com a diputada, “uns 80.000 euros aproximadament”, segons detalla el gabinet de premsa del consistori. 

Ara bé, “quan un càrrec electe no està assalariat per l'Ajuntament rep diners en concepte d'indemnitzacions per assistència a plens i comissions informatives”, una quantitat que, en el cas de Marta Madrenas, era de 38.903 euros, tal com recull el sistema d'Informació Salarial Llocs de l'Administració (ISPA) del Ministeri d'Hisenda.

Per tant, “es pot dir que el salari de Marta Madrenas a l'Ajuntament era de zero euros, tot i que ingressava aproximadament 40.000 euros en altres conceptes”, descriu el gabinet de premsa del consistori. És en aquesta quantitat “en concepte d’indemnitzacions” en la qual el tuit viral s’ha basat incorrectament per afirmar que Lluc Salellas s’ha apujat el sou d’alcalde.