Els tancs que circulaven per Tarragona, Reus i Binèfar no van a Ucraïna, es dirigien a un entrenament militar a Saragossa

Els vehicles militars es dirigien cap a un entrenament militar que tenien previst a Saragossa


Què s’ha dit?

Que uns tancs militars que circulaven per Tarragona, Reus i Binéfar es dirigien a combatre a la guerra d’Ucraïna

Què en sabem?

L’Exèrcit de Terra assegura que es dirigien a Saragossa, on tenien previst realitzar un entrenament

Els darrers dies s'han compartit a Twitter diferents vídeos i fotografies de trens circulant per Tarragona, Reus i Binéfar (Osca) transportant vehicles de combat i s'ha especulat que es dirigien a Ucraïna. En realitat, són unitats de la Comandància General de Ceuta que anaven cap a Saragossa per realitzar exercicis militars.

Traslladats “per carretera i ferrocarril” fins a Saragossa

Els vehicles que s'han vist a Reus, a Tarragona i a Binèfar són unitats de la Comandància General de Ceuta. Van desembarcar del vaixell Ysabel el dimecres 2 de març a Tarragona i, des d'allà, s'han traslladat “per carretera i ferrocarril” fins al Centre d'Entrenament (CENAD) de Sant Gregori de Saragossa per a l'Exercici “Capitán Barreda”, com va informar a Twitter la mateixa Comandància. El Ministeri de Defensa va explicar que el dilluns 28 de febrer el vaixell Ysabel havia entrat al port de Ceuta.

El dijous 3 de març, el Quartell General de la Força terrestre va tuitejar que la Companyia de Ferrocarrils del Regiment de Pontoners i Especialitats d'Enginyers núm. 12 (RPEI12) realitzaria el transport des del Port de Tarragona fins al CENAD de Sant Gregori.

Contactat per Verificat, el Departament de Comunicació de l'Exèrcit de Terra (DECET) confirma que les imatges pertanyen a unitats de Ceuta, en ruta cap al CENAD de Sant Gregori per a la realització d'exercicis. Expliquen que l'Exercici "Capitan Barreda" porta mesos programat dins del pla anual de preparació i és totalment habitual, ja que permet la realització d'activitats impossibles d'executar, per falta d'espai, a la ciutat de Ceuta.

També ens hem posat en contacte amb la Delegació del Govern a Catalunya per conèixer més detalls sobre aquests moviments, però a l'hora de publicar aquest article no havíem obtingut resposta.

Espanya no ha informat que enviarà tancs a Ucraïna

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimecres en una compareixença al Congrés dels Diputats que Espanya enviaria material ofensiu a Ucraïna, però no va especificar a quins recursos es referia. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va revelar més tard en una entrevista a Antena 3 que aquest divendres s'enviarien a Ucraïna dos avions amb “un total de 1.370 llançagranades contracarro, 700.000 cartutxos de fusells i metralladores” i “metralladores lleugeres”. En cap moment no va parlar de tancs. Robles també va explicar que s'enviarien “a un punt molt proper a la frontera amb Ucraïna”, on el material seria recollit per les autoritats ucraïneses.