Aragonès no és l’únic: Torra, Torrent, Puigdemont i Mas també van compartir sopar amb el rei en el Mobile

El president de la Generalitat i Felip VI (en 2014 com a príncep i des de 2015 com a rei) han compartit taula durant el sopar inaugural del Mobile any rere any. Aquesta va ser la segona vegada que va acudir Pedro Sánchez al sopar inaugural.


Què s’ha dit?

La portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, va interpretar com un senyal sobre que “la normalitat es va imposant a poc a poc” que el rei Felip VI, el president del Govern i el president de la Generalitat compartissin taula.

Què en sabem?

El president de la Generalitat i Felip VI (el 2014 com a príncep i des de 2015 com a rei) han compartit taula durant el sopar inaugural del Mobile any rere any. Aquesta va ser la segona vegada que va acudir Pedro Sánchez al sopar inaugural.

El passat 27 de febrer, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va acollir el sopar de benvinguda del GSMA Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. En ella, el rei Felip VI, el president del Govern i el president de la Generalitat van compartir taula. Dies després, en una entrevista en 20 minutos, la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, va interpretar aquest fet com a senyal que “la normalitat es va imposant a poc a poc”. 

És una novetat que Felip VI, Sánchez i Aragonès sopessin junts? Què ha passat en els últims anys? Contactat per Verificat, el departament de premsa del grup socialista al Senat aclareix que Granats “es referia al clima d'aquest sopar i al llenguatge no verbal”. Fem un repàs a la cronologia a través de l'hemeroteca.

Compartint taula, com a mínim, des de 2014

El resum de l'hemeroteca mostra que el president de la Generalitat i Felip VI (el 2014 com a príncep i des de 2015 com a rei) han compartit taula durant el sopar inaugural del Mobile any rere any. Va succeir fa uns dies amb Pere Aragonès, però ja havia passat anteriorment amb els seus antecessors.

Per part del Govern, aquesta va ser la segona vegada que va acudir Pedro Sánchez al sopar inaugural. La primera va ser al juny de 2021. Anteriorment, havia delegat l'assistència a alguns dels seus ministres. Un habitual durant els anys previs va ser José Manuel Soria, ministre d'Indústria, Energia i Turisme amb Mariano Rajoy.

2022: Felip VI, Sánchez i Aragonès repeteixen

El sopar d'obertura de l'edició del MWC d'enguany va tenir lloc el 27 de febrer en l'MNAC. Igual que l'any anterior, el rei Felip VI, el president de Catalunya Pere Aragonès i el president del Govern Pedro Sánchez van tornar a coincidir en la mateixa taula. Així es pot veure en les fotografies compartides per la Casa Reial. La cita apareixia en l'agenda de Sánchez i en la de Aragonès.

També van assistir Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball, i Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d'Educació.

2021: el primer de Aragonès com a president

El MWC de 2021 es va celebrar al juny a causa de la pandèmia (els anys anteriors havia estat al febrer) i va ser poques setmanes després que Pere Aragonès fos nomenat president de la Generalitat. En aquella ocasió, Aragonès, Pedro Sánchez i Felip VI ja van compartir taula en la inauguració del certamen, com es veu en la galeria de fotos de la Casa Reial i en un vídeo que La Moncloa va compartir en Twitter

L'assistència dels presidents català i espanyol apareixia en les seves respectives agendes oficials. Els van acompanyar les ministres Calviño i Maroto, i els consellers Puigneró i Torrent.

2020: suspès per la pandèmia

El Mobile de l'any passat va suposar una volta a la normalitat parcial, després que l'edició de 2020 hagués de suspendre's pel coronavirus. El 12 de febrer, GSMA va anunciar en un comunicat que cancel·lava “el MWC Barcelona 2020 a causa de la preocupació mundial pel brot de coronavirus”.

2019: l'únic Mobile amb Torra

Al febrer de 2019 es va celebrar l'únic Mobile durant el mandat de Quim Torra. La galeria de fotos publicada per la Casa Reial mostra que en el sopar inaugural que es va fer en l'MNAC es van asseure, al costat de Felip VI, el president Torra (figurava en la seva agenda), la ministra Nadia Calviño (apareixia en la seva agenda) i el ministre Pedro Duque.

2018: Torrent, la màxima autoritat de Catalunya

El Mobile de 2018 va estar marcat pel context polític: havien passat quatre mesos des dels fets d'octubre de 2017. En aquell moment, Carles Puigdemont ja no era president de la Generalitat perquè havia estat destituït per l'article 155 i el Parlament de Catalunya no havia investit al seu successor. Així doncs, Roger Torrent, que era president del Parlament des del mes de gener, era la màxima autoritat de Catalunya. Torrent va compartir sopar amb Felip VI i amb Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del Govern, i Álvaro Nadal, ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, com es veu en les imatges de la Casa Reial i constava en l'agenda de Moncloa.

2017: l'últim “besamans”

El 2017, el sopar va tenir lloc en el Palau de la Música i van acudir Felip VI, Carles Puigdemont, president de la Generalitat, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre Álvaro Nadal (així figurava en les agendes oficials de Puigdemont i de Sáenz de Santamaría i Nadal). Es pot veure en la galeria de fotos de la Casa Reial.

Encara que pugui semblar paradoxal, el 2017 va ser l'últim any en què el president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van participar en l'anomenat “besamans” al rei, quan les autoritats es col·loquen en fila per a saludar al monarca. En les imatges de la Casa Reial es veu com Puigdemont i Colau donen la mà a Felip VI.

No obstant això, el 2018, en les fotos (en el mateix lloc als afores del Palau de la Música), no apareixen ni Roger Torrent ni Ada Colau. Així ho van explicar també els mitjans en aquell moment (elplural.com o El Periódico). Els anys següents, ni Torra el 2019 (20 minutos i Público), ni Aragonès el 2021 (ABC i SER), ni Colau (en les dues ocasions) han tornat a formar part de la filera d'autoritats que reben al rei. El 2022, Aragonès i Colau tampoc van participar en la rebuda al rei. En els tres casos, també es pot comprovar en les imatges que va difondre la Casa Reial.

2016: l'estrena de Puigdemont

Al febrer de 2016, en el Gran Teatre del Liceu, Carles Puigdemont (que era president des de gener) va debutar en el sopar previ al Mobile (com es va anunciar en la seva agenda) i es va asseure al costat del rei. En les imatges difoses per la Casa Reial també es veu al ministre d'Indústria, Energia i Turisme, Jose Manuel Soria (l'acte constava en la seva agenda), i la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Puigdemont i Forcadell (així com Colau) van rebre al rei a les portes del Liceu, com es veu en les imatges d'Antena 3.

2015 i 2014: amb Mas de president

El 2015 i el 2014, Artur Mas era el president de la Generalitat i va assistir al sopar inaugural del MWC. El 2015, el sopar es va fer en el Palau Real de Pedralbes i el 2014, en el Palau Albéniz. En el segon cas, Felip VI encara era Príncep d'Astúries (va ser proclamat rei al juny d'aquell any). En totes dues edicions, el representant del Govern va ser el ministre José Manuel Soria (el 2015 i el 2014). Es pot comprovar en les galeries fotogràfiques de la Casa Reial de l'edició de 2015 i de 2014.