Els expresidents de la Generalitat no tenen sou vitalici, com ha dit Carrizosa

Quan deixen el càrrec, cobren el 80% del salari del seu successor durant un mínim de quatre anys


Durant el debat al Parlament sobre la inhabilitació Quim Torra el cap de l’oposició i president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha afirmat (al minut 1:43:19) que els expresidents de la Generalitat tenen un sou per tota la vida. És ENGANYÓS. La llei que ho regula diu que els expresidents reben una assignació del 80% del sou del seu successor durant la meitat del temps que han ocupat el càrrec i, com a mínim, durant quatre anys, i una pensió equivalent al 60% del salari del president de la Generalitat a partir del moment en què es jubilen. Entre ambdues prestacions poden passar anys sense rebre aquest ingrés.

"A Catalunya tenim presidents que no triguen ni dos anys a delinquir, com el senyor Puigdemont i el senyor Torra, i després se’n van amb una paguita per tota la vida"

Carlos Carrizosa, Ciutadans

La llei de l’estatut dels expresidents de la Generalitat estableix (a l’article 2) que els presidents de la Generalitat tenen dret a rebre una assignació mensual "per un període equivalent a la meitat del temps que han estat en el càrrec i, com a mínim, per una legislatura" i un salari "equivalent al 80% de la retribució mensual que correspon a l’exercici del càrrec de president o presidenta de la Generalitat". D’altra banda, l’article 3 afegeix que quan els expresidents arriben als 65 anys, tenen dret a cobrar "una pensió de jubilació vitalícia" que consisteix en una assignació mensual equivalent al 60% del sou del president de la Generalitat.

Quim Torra ha governat des del 15 de maig fins del 2018 fins al 30 de setembre del 2020 (dia en què el DOCG ha publicat la substitució), un mandat que suma 869 dies (dos anys i quatre mesos). La meitat d’aquest temps serien 14 mesos i, com que és un període inferior a la legislatura de referència de l’Estatut d’autonomia, Torra es podrà acollir al mínim de quatre anys

El ja expresident ingressarà el percentatge corresponent al sou que tingui el futur cap de la Generalitat, tal com ha passat amb els seus successors. Per exemple, segons les dades obertes de la Generalitat, el 2018 Artur Mas va rebre com a assignació 119.450,94 euros, el 80% dels 149.497,46 euros que cobrava Quim Torra aquell any. Pasqual Maragall va rebre com a pensió el 60% del sou de Torra: 89.588,17 euros. Mas, per exemple, va sortir de la Generalitat als 60 anys després de passar-hi gairebé sis anys (2010-2016), José Montilla (2006-2010) amb 55, Pasqual Maragall (2003-2006) amb 65 i Jordi Pujol (1980-2003) amb 72. Carles Puigdemont va renunciar a la pensió i no cobra la seva remuneració com a expresident, segons apareix reflectit a les memòries de la Generalitat.

Alejandro Fernández, el president del Partit Popular de Catalunya, també s’ha referit a la retribució dels expresidents i ha afirmat (al minut 2:39:07) que Torra rebrà 92.000 euros vitalicis a l’any. És ENGANYÓS. Fernández es referia a la pensió de jubilació que reben els expresidents, que es comença a cobrar a partir dels 65 anys fins a la seva mort.

"He llegit que el senyor Quim Torra cobrarà una pensió vitalícia de 92.000 euros a l’any. (…) 92.000 euros vitalicis a l’any"

Alejandro Fernández, PP

Torra cobraria efectivament una pensió anual de 91.941,24 euros (el 60% del seu sou com a president) si quan arribi a l’edat de jubilació el seu successor cobra 153.235,50 euros com a cap de l’executiu, el seu sou fins a la inhabilitació. A més a més, segons l’article 8 de l’estatut dels expresidents, el ple del Parlament pot revocar total o parcialment aquesta retribució amb una majoria de dos terços dels vots.

Torra no s’ha apujat el sou durant la Covid-19

D’altra banda, des del faristol del Parlament, Carlos Carrizosa també ha repetit (al minut 1:42:54) que Quim Torra va apujar-se el sou durant la crisi de la Covid-19. Ho vam verificar l’abril i és FALS. 

"El senyor Torra va apujar-se el sou en plena pandèmia"

Carlos Carrizosa, Ciutadans

L’11 de febrer d’aquest any, un mes abans que es decretés l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19, la Generalitat va decretar un augment del 2% dels salaris dels funcionaris catalans. De la mesura en quedaven exclosos els alts càrrecs de la Generalitat, entre els quals figuren el president i els consellers.

Torra tenia assignat un sou de més de 153.000 euros anuals, una xifra que no ha augmentat amb l'aprovació dels pressupostos generals de la Generalitat de Catalunya del 2020, durant la pandèmia, sino que es manté intacta des del 2019, quan el president sí que s'havia apujat el sou un 2,5%, segons les dades públiques del web de la Generalitat.