Catalunya no està al mateix nivell de contagis que Madrid ni ara ni aquest estiu

És fals que la situació sigui comparable, com va fer Isabel Díaz Ayuso en una entrevista a Antena 3


La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va declarar diumenge en una entrevista a Antena 3 que no està d’acord amb confinar els municipis amb una incidència de coronavirus acumulada de més de 500 casos per 100.000 habitants, com recomenava el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i va comparar la situació amb la que han viscut aquest estiu i viuen actualment algunes comarques de Catalunya. 

"Ja ho voldria haver vist jo a Catalunya durant tot l'estiu quan han estat en aquestes condicions, o que li digui als independentistes el mateix a comarques on tenen els mateixos percentatges"

Isabel Díaz Ayuso

L’única comarca que, ara mateix, té una incidència acumulada de més de 500 casos per 100.000 habitants és la Cerdanya, segons dades obertes de la Generalitat de Catalunya. Concretament, la Cerdanya tenia a 26 de setembre (últim dia amb dades consolidades per comarques) una incidència de 859,97 casos en la última setmana, una xifra que es calcula combinant els casos positius en test PCR amb la ràtio de contagi. La resta de comarques estan per sota (la majoria molt per sota) d’aquesta dada. 

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”])for(var e in a.data[“datawrapper-height”]){var t=document.getElementById(“datawrapper-chart-“+e)||document.querySelector(“iframe[src*='”+e+”‘]”);t&&(t.style.height=a.data[“datawrapper-height”][e]+”px”)}}))}();

Confinament al Segrià

Entre el 12 de juliol i el 3 d’agost, la comarca del Segrià, on està Lleida, va tenir una incidència acumulada superior als 500 casos per 100.000 habitants, però en aquell cas el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sí que va limitar la mobilitat de la zona: el president Quim Torra va anunciar el confinament perimetral de la comarca en una roda de premsa el 4 de juliol.

Cap gran municipi per sobre

La recomanació del ministre Illa ha acabat convertint en una obligació la recomanació de confinar els municipis amb una incidència acumulada superior a 500, però ho ha limitat als municipis de més de 100.000 habitants.

Catalunya no té actualment cap gran municipi que superi el topall. Alguns municipis petits com Puigcerdà (capital de la Cerdanya) sí que registren xifres superiors: en aquest cas de 1332,64. Pel que fa a ciutats de 100.000 o més de 100.000 habitants, cap supera el límit dels 500. Girona, però, és la que registra la marca més alta: 397,05 d’incidència a 30 de setembre i en relació als últims 14 dies. El segueixen l’Hospitalet de Llobregat, amb 256,60; Santa Coloma de Gramenet, amb 240,65; Mataró, amb 218,41, i Badalona, on la incidència és de 217,84 per cada 100.000 habitants.

La Comunitat de Madrid, amb una incidència de 760,4 per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, té els seus deu municipis de més de 100.000 habitants per sobre de la xifra de referència de Salvador Illa, segons les dades oficials de la comunitat. Madrid capital està a 777. 

—-

L'investigador de Biocomsc Sergio Alonso ens ha ajudat a treballar aquestes dades.