El vídeo viral d’una manifestació de musulmans a Suècia no és d’un partit polític que vol instaurar la xaria: és una protesta pacífica anual durant una festivitat xiïta

El vídeo és d’una manifestació anual a Göteborg, Suècia, durant una festivitat xiïta. Aquest any també s’ha aprofitat per protestar en contra de la crema d’Alcorans que s’està produint al país.


Què s’ha dit?

El vídeo mostra una manifestació a Suècia de simpatitzants del partit polític “Islam” que vol instaurar la xaria (llei islàmica) a tota Europa.

Què en sabem?

El vídeo és d’una manifestació el 30 de juliol a Göteborg, Suècia, que es fa cada any durant una festivitat xiïta. Aquest any també s’ha aprofitat per protestar en contra de la crema d’Alcorans que s’està produint al país.

Un vídeo viral mostra una protesta de musulmans assenyalant que es tracta d’una manifestació de simpatitzants del partit polític “Islam”, a Suècia, que vol instaurar la xaria, la llei canònica de l’islam, a tota Europa. 

És FALS. El vídeo correspon a una manifestació que es va produir el 30 de juliol a la ciutat sueca de Göteborg, però no és de simpatitzants de cap partit polític islàmic. Es tracta d’una marxa anual durant la festivitat xiïta d’Aixura, organitzada per “diferents mesquites i associacions” de tota Suècia, segons confirma a Verificat Maria-Elena Zelaya, periodista de la televisió pública sueca que va cobrir l’acte. Les imatges coincideixen amb un altre vídeo publicat a YouTube sobre l’acte que porta per títol “cerimònia de processó Aixura 2023 a la ciutat de Göteborg”.

A més, no hi ha “cap denominació de partit polític registrada amb el nom «Islam»”, segons confirma a Verificat l’Autoritat Electoral sueca.

“Això que ara passa a Suècia que es manifesten simpatitzants del partit polític “Islam” que vol instaurar la “sharía” (sistema legal islàmic) a tota Europa ho veurem aviat a Catalunya!”

Manifestació anual xiïta

El vídeo original que s’ha difós per xarxes el va publicar el 31 de juliol un compte de TikTok amb la descripció següent: “Protesta de musulmans en contra de la crema d’alcorans a Suècia, Göteborg” i ja té 200.000 visualitzacions. 

Aquest vídeo coincideix amb les imatges de dos vídeos de YouTube (1, 2) que mostren una manifestació anual a Göteborg per una festivitat que celebren els musulmans xiïtes i es coneix amb el nom d’Aixura. L’escena a partir del minut 0:42 del primer vídeo coincideix amb la del minut 0:23 del vídeo viral, i també es poden veure detalls de la ubicació que coincideixen com les vies del tramvia a terra i els edificis de fons.

A més, la periodista de la televisió pública sueca (SVT) que va cobrir l’acte, Maria-Elena Zelaya, ha confirmat a Verificat que les imatges del vídeo viral són de la manifestació d’Aixura.

Així mateix, l’usuari de YouTube que ha penjat un dels vídeos, també en va publicar de la mateixa manifestació el 2022 i el 2021, fet que demostra que es tracta d’una marxa anual.

Enguany, però, la manifestació anual tenia una novetat, segons explica a Verificat la periodista de la televisió pública sueca Maria-Elena Zelaya: “A tots els assistents també se’ls va dir que portessin un Alcorà” com a senyal de protesta contra les cremes d’aquest llibre sagrat que s’estan produint a Suècia. 

Crema d’Alcorans a Suècia

En els últims dos mesos s’han produït diverses cremes i profanacions de l’Alcorà en protestes autoritzades pel govern suec, tal com han recollit mitjans com The Guardian i EuroNews. Aquests incidents han obert una crisi diplomàtica entre Suècia i alguns països musulmans fins al punt que l’Organització per a la Cooperació Islàmica que inclou 57 països musulmans, ha presentat un pla d’acció a la Secretaria General de l’ONU. 

A més, també s’han organitzat protestes en contra d’aquests fets, com la de Göteborg, que va coincidir amb la festivitat d’Aixura. 

Cap partit suec es diu “Islam” 

L’Autoritat Electoral sueca explica a Verificat que “no té cap denominació de partit polític registrada amb el nom «Islam» ni cap partit ha sol·licitat la participació en les properes eleccions amb aquest nom”, a diferència del que diu el missatge viral. Així també ho confirma el doctor en ciències polítiques i professor de la Universitat de Lund, Anders Sannerstedt. L’únic partit nascut exclusivament amb el propòsit de defensar la comunitat islàmica a Suècia és el Partit Nyans, que tot i que no ha registrat la seva denominació com a partit, segons explica l’Autoritat Electoral a Verificat, ha demanat participar a les eleccions generals, regionals i municipals de 2022 i a les europees de 2024, com també consta a la pàgina web de l’Autoritat Electoral sueca.

Aquest partit, però, es va quedar fora del parlament suec a les eleccions de 2022 després d’obtenir 0,4% dels vots, lluny del 4% que marca la barrera electoral per obtenir representació al Riksdag. A les eleccions locals del mateix any va aconseguir representació a dos municipis: a Landskrona un regidor, que ha acabat deixant el partit, i a Botkyrka dos regidors, un dels quals també ha abandonat la formació, segons explica Sannerstedt a Verificat.

No obstant això, aquest partit tampoc esmenta al seu programa oficial la xaria, tal com ha pogut consultar Verificat a la seva web i com també ha confirmat el professor Sannerstedt. “Hi ha un focus en l'«afrofòbia» i la «islamofòbia» […] volen més protecció de la religió i una prohibició estricta de la blasfèmia”, detalla l’expert, que també explica que el partit intenta reforçar el sentiment de no pertinença i discriminació al país, però que realment “el nombre de musulmans enfadats i insatisfets a Suècia és, senzillament, massa baix, i aquesta gent també té una participació molt baixa a les eleccions” per a tenir opcions d’obtenir representació al parlament suec.