El vídeo viral d’un suposat “xoc de dos cotxes elèctrics” en realitat mostra un camió que transportava butà el 2013

En realitat mostra l’accident d’un camió de combustió que transportava butà prop de Moscou el 2013


Què s’ha dit?

S’ha viralitzat un vídeo d’un vehicle incendiat en una carretera, assegurant que es tracta de 2 cotxes elèctrics que han xocat.

Què en sabem?

El vídeo mostra l’accident d’un camió de combustió que transportava butà prop de Moscou el 2013.

Ens heu preguntat a través del nostre servei de WhatsApp (+34 666 908 353) per un vídeo viral que mostra un vehicle en flames, assegurant que es tracta del “xoc de dos cotxes elèctrics”, les bateries dels quals “estan essent colpejades pel foc i exploten, una per una”.

És FALS. El vídeo és real, però correspon a un accident que va tenir el 2013, un camió que transportava butà a una carretera russa. La premsa local (1, 2) va informar que es tractava d’un vehicle de la marca Isuzu, que aleshores no disposava de cap camió elèctric entre la seva oferta. De fet, la companyia ha presentat aquest mateix any el seu primer model elèctric, que no sortirà a la venda fins, com a mínim, finals de 2023.

“Xoc de 2 cotxes elèctrics amb foc […] Les diverses bateries de liti estan essent colpejades pel foc i exploten, una per una.”

L’accident va tenir lloc el 13 de juliol de 2013 al primer quilòmetre de la carretera de circumval·lació de Moscou, segons va reportar l’Agència Russa d’Informació Nóvosti. La data coincideix amb la de dos vídeos de YouTube que recullen els instants previs i posteriors a l’accident, en els quals s’observen els mateixos detalls que al vídeo viral.

Una cerca del primer quilòmetre de la carretera de circumval·lació de Moscou (en rus, 1-м километре МКАД) a Google Maps també permet ubicar el lloc de l’accident al mapa amb imatges de 2014, on es veuen els mateixos detalls que al vídeo viral.

L’esdeveniment també va tenir cobertura a Espanya, de la mà de mitjans com Antena 3, El Correo o El Diario Vasco entre altres.

No és la primera vegada que aquest vídeo circula descontextualitzat. L’abril de 2023 diversos verificadors com Maldita, Newtral, AFP Factual o Reuters ja van desmentir que el vehicle de l’explosió fos elèctric. La verificadora alemanya Correctiv, membre com Verificat de la International Fact-Checking Network (IFCN), es va posar en contacte amb la marca Isuzu, que va confirmar que el 2013 no disposava de cap vehicle elèctric a la seva flota.

Rumors de vehicles elèctrics

Tampoc és el primer cop que desmentim afirmacions que posen en dubte la seguretat dels vehicles elèctrics. Es tracta d’una narrativa recurrent cada cop que es viralitzen imatges amb cotxes en flames, i sol anar acompanyada de missatges que alerten de la perillositat d’aquest tipus d’incendis i la toxicitat dels gasos que s’emeten.

En realitat, però, l’estratègia que segueix el cos de bombers per enfrontar-se a un incendi amb la fase més activa d’un foc generat per bateries de liti és “la mateixa” que amb el de vehicles a gasolina o dièsel, segons va explicar a Verificat Lluís Mendo, sergent responsable de Salvament d’Accidents de trànsit de Bombers de la Generalitat, en aquest article. El bomber va apuntar, això sí, que per extingir totalment el foc cal aplicar més aigua que en altres casos i fer-ho durant més temps. A més a més, el tractament de la bateria cremada requereix una formació específica per part del cos de bombers.

Tampoc hi ha evidència que els gasos que emeten aquestes bateries en cremar-se suposin un perill afegit respecte als vehicles de gasolina i dièsel. Tot i ser diferents, “les emissions de contaminants del foc d’un vehicle sempre han estat perilloses i, en determinades circumstàncies, poden fins i tot ser letals. Independentment del sistema de conducció o la tecnologia d’emmagatzematge d’energia del vehicle, la prioritat […] sempre serà assegurar que la gent deixi la zona perillosa […] el més ràpid possible”, concloïa un estudi suís al respecte.