El vídeo d’un grup de joves cantant no és d’una graduació a Almeria, sinó de les festes d’un barri de L’Hospitalet, a Barcelona

El vídeo es va gravar a les festes del barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet de Llobregat. Per tant, no es tracta d’una graduació ni es va gravar a Almeria.


Què s’ha dit?

Un vídeo en el qual apareixen joves cantant damunt de l’escenari és d’una graduació de l’ESO a Almeria.

Què en sabem?

El vídeo es va gravar a les festes del barri de Santa Eulàlia de L’Hospitalet de Llobregat. Per tant, no es tracta d’una graduació ni es va gravar a Almeria.

Un tuit viral mostra un vídeo en el qual apareix un grup de joves cantant sobre un escenari. L'autor de la publicació que s'ha viralitzat assegura que es tracta d'una graduació de l'ESO a un institut d'Almeria, però és fals. Les imatges, que s'han compartit en el context de la campanya electoral de les eleccions d'Andalusia del pròxim 19 de juny, corresponen a uns festejos a Catalunya. T'ho expliquem.

El vídeo es va gravar en les festes del barri de Santa Eulàlia a L'Hospitalet de Llobregat el divendres dia 3 de juny, com ha confirmat l'entitat organitzadora de l'acte en una publicació de Twitter i també consta en la programació que van penjar en Instagram setmanes abans. Una altra prova que el vídeo correspon als festejos de L’Hospitalet i no a Almeria són les fotografies publicades durant les festes de l'esmentat barri, on s'aprecia que l'escenari és el mateix que el que apareix en el tuit que estem verificant. A més, al fons de l'escenari es pot entreveure el logotip del Diari de L’Hospitalet.

“Graduacio de eso a un institut d'Almeria” 

El passat dijous 9 de juny es va compartir a Twitter un vídeo en el qual surten joves cantant damunt d'un escenari i el missatge que l'acompanya afirma que es tracta d'una graduació de secundària d'un institut d'Almeria (Andalusia). Seguidament, com a resposta al tuit inicial, el mateix usuari va compartir un vídeo amb diferents imatges de Hitler i desfilades del partit nazi d'Alemanya.

No obstant això, el vídeo es va gravar durant les festes de Santa Eulàlia del municipi de L'Hospitalet de Llobregat, a la província de Barcelona. Per tant, l'acte no va tenir lloc a Almeria ni es tracta d'una graduació. Així ho ha confirmat a Verificat l'Ateneu la Iaia de L’Hospitalet, l'entitat organitzadora de l'actuació que surt en el vídeo. L'ateneu popular confirma que l'acte es va fer en el context de les festes de Santa Eulàlia i que, concretament, forma part de la jornada de micro obert que va tenir lloc el divendres dia 3 entre les 19.30 h i les 22 h. Així també consta en la programació de les festes que va publicar l'associació en el seu compte d'Instagram dues setmanes abans. 

Festes d'un barri de L’Hospitalet

L'Ateneu la Iaia ja va desmentir la informació del vídeo viral en un tuit l'endemà passat de la seva publicació. “Aquests xavals són veïns nostres i ens van donar un cop de mà desinteressadament divendres passat actuant a les festes del barri”, explicava l'associació a Twitter. 

Consultat per Verificat, l'ateneu també ha assenyalat que el vídeo viral forma part de l'actuació de “CQ Gang”, format pels tres nois que salin en les fotografies que es van publicar el mateix divendres en les xarxes. En concret, es tracta “d'una part de l'actuació on gent del públic —amics, familiars i veïns— pugen a cantar” una cançó de Morad juntament amb el grup, apunten des de l'associació.

Les imatges i el logotip del Diari de L’Hospitalet

Les mateixes fotografies que va publicar l'ateneu també demostren que el vídeo va ser gravat en les festes de Santa Eulàlia i no a Almeria, ja que l'escenari de les imatges publicades per l'Ateneu la Iaia coincideixen amb el del vídeo viral. A més, darrere de l'escenari que es veu en el vídeo que s'ha compartit es pot identificar el logotip del Diari de L’Hospitalet