El CEO de Google no ha donat un discurs de “60 segons” en què compara la vida “amb un joc de cinc boles”

El discurs no el va donar Sundar Pichai, sinó Brian Dyson, exdirectiu de Coca-Cola, en una cerimònia de graduació de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia que va tenir lloc el 6 de setembre de 1991


Què s’ha dit?

Que el CEO de Google ha donat un discurs de “60 segons” en què compara la vida “amb un joc de cinc boles”.

Què en sabem?

Que el CEO de l’empresa tecnològica no ha pronunciat aquestes paraules. En realitat, l’autoria se li atribueix a Brian Dyson, exdirector executiu de Coca-Cola, que va pronunciar aquest discurs en una cerimònia de graduació de l’Institut de Tecnologia de Geòrgia el setembre del 1991.

Ens pregunteu per un discurs de "només 60 segons" compartit a LinkedIn en què suposadament el CEO de Google, Sundar Pichai, compara la vida amb "un joc de cinc boles". El director executiu de l'empresa nord-americana hauria convidat a imaginar que "la vida és un joc de cinc boles que tires a l'aire tractant que no et caiguin", sent cadascuna "feina, família, salut, amics, i ànima", segons la publicació viral. "No passarà gaire temps abans que t'adonis que la feina és una pilota de goma. Cada cop que caiguis, tornaràs a saltar, mentre que les altres boles estan fetes de vidre. Si una cau, no tornarà a la seva forma anterior", diu suposadament el CEO.

No obstant això, el missatge de LinkedIn és FALS. En realitat, el discurs no el va donar Sundar Pichai, sinó Brian Dyson, exdirectiu de Coca-Cola, en una cerimònia de graduació de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia que va tenir lloc el 6 de setembre de 1991.

"El CEO de Google, Sundar Pichai, va fer un discurs en només 60 segons. En ell va dir: 'Imagina que la vida és un joc de 5 boles que llences a l'aire tractant […]'".

Des de Verificat, no hem trobat cap resultat fiable als cercadors Google, Bing i Yandex en què s'evidenciï que aquest discurs hagi estat pronunciat per Sundar Pichai.

A més, Verificat ha contactat amb el departament de premsa de Google, el qual ens ha remès a la verificació publicada el 23 de novembre de 2021 per l'equip de fact-checking de Reuters, membre de la International Fact-Checking Network, on expliquen que un representant de Google els va indicar per correu electrònic que Sundar Pichai no havia donat aquest discurs.

El discurs va ser pronunciat per un exdirectiu de Coca-Cola

El suposat discurs de 60 segons pertany, en realitat, a un discurs més extens de 1.620 paraules pronunciat per l'exdirector executiu de Coca-Cola, Brian Dyson, en una cerimònia de graduació de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia que va tenir lloc setembre de 1991, segons indica la mateixa verificació de Reuters.

El discurs es pot llegir íntegrament a la pàgina 3 de l'exemplar número 27 del The Georgia Tech Whistle, un diari sobre "notícies per a la comunitat de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia", publicat el 30 de setembre de l'any 1991.

Com podeu llegir, el penúltim paràgraf del discurs de Brian Dyson publicat per The Georgia Tech Whistle reprodueix d'una manera molt similar les paraules atribuides falsament al CEO de Google.

Per exemple, en un fragment de la transcripció, es pot llegir el següent: "Imagina la vida com un joc en què fas malabarismes amb cinc boles a l'aire. Les nombres -feina, família, salut, amics i esperit- i les fas girar a l'aire. Aviat comprendràs que la feina és una pilota de goma. Si la deixes caure, rebotarà".