El text del Fòrum Econòmic Mundial que parla del final de la privacitat és ficció

L’article és del 2016 i diu clarament que recrea una distopia


El Movimiento 2020, una agrupació que vol mobilitzar la ciutadania contra les mesures de confinament, ha publicat un missatge que inclou una captura de pantalla del web del Fòrum Econòmic Mundial amb el titular "Benvingut al 2030. No tinc res, no tinc privacitat i la vida mai ha estat millor" i ho fa servir com una suposada evidència dels plans de l’elit econòmica mundial per controlar la població. És FALS. 

Efectivament, al web del Fòrum Econòmic Mundial hi ha publicat un article amb el titular que s’està compartint, però se n’està fent un ús doblement fals: el text no només no avala la supressió de la propietat privada i la privacitat sinó que, de fet, ni tan sols es pot considerar que reflexi la postura d’aquest organisme

Es tracta d’un article de 2016 signat per Ida Auken, membre del Parlament de Dinamarca pel Partit Social Liberal. Auken elabora un relat distòpic sobre l’any 2030, en el qual el pagament per ús s’imposa a la propietat privada i l’economia circular resol els problemes de contaminació, però és un text de ficció. 

La mateixa autora inclou una nota al final del text perquè no se’n faci una lectura esbiaixada: "algunes persones han llegit aquest article com la meva utopia o somni de futur. No ho és. És un escenari que mostra cap a on podríem anar, per bé i per mal. Vaig escriure aquest article per iniciar una discussió sobre alguns dels pros i els contres del desenvolupament tecnològic actual. Quan tractem el futur, no n’hi ha prou amb treballar amb informes. Hauríem de començar les discussions de moltes maneres noves. Aquesta és la intenció amb aquesta peça".

Aquest és un cas paradigmàtic de com llegir només el titular d'una informació pot portar a una interpretació errònia o falsa. La desinformació sobre el Fòrum Econòmic Mundial està augmentant des que el seu president executiu, Klaus Schwap, va proposar un “gran reinici” del deute mundial.