És enganyós que els hospitals cobrin més per un pacient ingressat amb Covid-19 que per accident de trànsit

Circula un missatge que assegura que els centres realitzen test PCR per poder facturar més diners


A través del nostre número de Whatsapp (666 908 353) ens heu fet arribar una captura d’un missatge de Twitter que insinúa que els hospitals ingressen més diners si els seus pacients són positius de coronavirus. És ENGANYÓS. És veritat que la Generalitat va publicar l’abril el preu dels tractaments per coronavirus, però la comparativa que fa el missatge amb un ingrés per accident de trànsit té molts matisos. 

"Un muerto Covid revierte 5000 euros al centro ¡un simple PCR+ fake y a cobrar aunque muriera por accidente de coche"

Els preus de l’Institut Català de la Salut són públics i fixes i varien lleugerament en funció de si es tracta d’un hospital de Barcelona o de fora de la capital, però sobretot depenen del tipus d’intervenció a la qual se sotmeti el pacient. A aquests preus públics, s’hi van afegir l’abril d’aquest any (el BOE ho reflectia el juny, com reprodueix la captura que ens heu enviat) unes tarifes per al tractament de pacients amb Covid-19 que preveuen, efectivament, que un ingrés inferior o igual a 72 hores es factura a 2.500 euros i un superior a tres dies o amb la mort del pacient, a 5.000.

Un ingrés per accident de cotxe acostuma a tractar-se com un politraumatisme, segons ha explicat a Verificat el departament de premsa de l’hospital Sant Pau. Això podria significar que el pacient ha de passar diverses proves com ressonàncies magnètiques, ecocardiografies, electrocardiogrames o analítiques de sang, procediments que costen uns centenars d’euros cadascun, a més de processos de sanació que, en cas que la situació del pacient sigui greu (com apunta el missatge, que pressuposa que la persona mor a l’hospital) pot fins i tot exigir passar per quiròfan o per la Unitat de Cures Intensives (UCI). "El tractament per un accident de trànsit greu costa molt més de 5.000 euros", conclou el departament.

El missatge que ens heu fet arribar forma part d’un fil amb més de 750 retuits i 900 agradaments que assegura que els hospitals realitzen tests PCR per tal de cobrar les tarifes Covid. Des de l’inici de la pandèmia, cada pacient que entra en un hospital s’ha de sotmetre a un test de coronavirus perquè tots els protocols exigeixen que els contagiats s’aïllin, fins i tot si són asimptomàtics. Si el pacient no es pot aïllar a casa seva perquè s’està sotmetent a un tractament en un hospital, quedarà ingressat en una àrea del recinte reservada a les persones contagiades. Els hospitals tenen habilitades àrees per aïllar els pacients positius per coronavirus perquè tots els protocols recomanen que una persona contagiada ha de reduir al màxim el contacte amb les sanes.

Però el fet que el test sigui positiu no fa que s'apliquin les tarifes Covid-19, segons ha explicat a Verificat l'àrea de premsa del Departament de Salut. "El que determina la tarifa és el motiu de l'ingrés", ha apuntant l’administració a través de la seva àrea de premsa, que ha assegurat que el missatge que ens heu fet arribar és fals. "El motiu queda recollit al CMBD [el Conjunt Mínim Bàsic de Dades, el registre de les patologies ateses als centres sanitaris de Catalunya] d’atenció especialitzada que es creua amb les dades de facturació i si s’ha facturat erròniament, es regularitza", conclou.