Com s’està desinformant amb una foto de Salvador Illa vacunant-se a partir d’unes declaracions descontextualitzades

S’estan utilitzant unes declaracions descontextualitzades de Salvador Illa de febrer de 2021 per desinformar sobre quan es va vacunar de la COVID-19

S’estan utilitzant unes declaracions descontextualitzades de Salvador Illa de febrer de 2021 per desinformar sobre quan es va vacunar de la COVID-19

, ,

Què s’ha dit?

S’estan utilitzant unes declaracions descontextualitzades de Salvador Illa per desinformar sobre una foto del candidat del PSC posant-se la vacuna de la covid-19

Què en sabem?

La foto de la seva vacunació és posterior, de maig de 2021

Aquesta verificació ha estat elaborada per Maldita.es, un equip de fact-checking amb el reconeixement de la International Fact-checking Network i l’European Fact-checking Standards Network, igual que Verificat. Podeu llegir la versió original d’aquest article aquí.

S’estan viralitzant unes declaracions del candidat del PSC a les eleccions del 12 de maig, Salvador Illa, en què assegura que no s’ha vacunat contra la covid-19. La compareixença és antiga, correspon a l’època de la pandèmia, quan Illa era ministre de Sanitat i en aquell moment ja es van compartir de manera descontextualitzada. “A l’esquerra, Salvador Illa dient que ell no es va vacunar de la covid. A la dreta, una il·lusió òptica on un home clavat a Illa es fa una foto vacunant-se”, diu la imatge.

Les primeres vacunes de la covid-19 es van subministrar a persones grans, població vulnerable i personal sanitari i ja en aquell moment va circular molta desinformació amb imatges de polítics i altres personalitats públiques que suposadament s’havien saltat el seu torn. Les declaracions d’Illa són, doncs, de febrer del 2021 i hi explicava que no s’havia vacunat abans que li correspongués. La fotografia on apareix posant-se la vacuna és posterior, del 19 de maig del 2021.

Unes declaracions d’Illa d’abans de vacunar-se per desinformar sobre la seva primera dosi

En les declaracions virals, Illa afirma: “Jo no m’he vacunat, això ho sap tota Espanya”. Actualment, després de tres anys encara es difonen conjuntament amb missatges com aquest: “PERO SI LE VIMOS VACUNARSE EN PRIME TIME, SI LO RETUITEÓ EL PAÍS, SI ESTUVO EN 24H DE TVE ¿Ahora resulta que le pincharon con una aguja de juguete?”.

Les declaracions on Illa diu que no s’ha vacunat són de l’11 de febrer del 2021, durant una entrevista a la cadena COPE. Aquestes paraules les diu en resposta a l’acusació que s’hagués vacunat abans que no li arribés el seu torn. La foto de l’exministre rebent la vacuna és del 19 de maig del 2021, tres mesos més tard. Ell mateix la va publicar en aquesta al seu compte d’X (abans Twitter).